От утре служители на Министерството на външните работи излизат в

...
От утре служители на Министерството на външните работи излизат в
Коментари Харесай

За първи път: Стачка във Външно министерство заради ниски заплати

От на следващия ден чиновници на Министерството на външните работи излизат в ефикасна стачка.

„ Ние желаеме 100% нарастване на най-ниските заплати в Министерство на външните работи, тъй като те са от порядъка на от 800 до 1000 лева От на следващия ден чиновниците ще бъдат на работните си места, само че работата ще бъде прекратена “, съобщи ръководителят на синдиката на Министерство на външните работи Мартин Колев след седмичния брифинг в министерството, съобщи БГНЕС.

„ Не сме желали среща нито с финансовото министерство, нито с други министерства, тъй като това е работа на нашето управление. Ние желаеме документално увещание, че нашите претенции ще бъдат посрещнати и задоволени, а до тогава ще продължат протестните дейности. От централното ръководство над половината от чиновниците са се оповестили в поддръжка на стачните претенции, тъй че чакаме от всички тях поддръжка “, уточни още Мартин Колев.
 Martin Kolev MVNR BGNES Председателят на синдиката на Министерство на външните работи Мартин Колев. Снимка: БГНЕС
„ Ефективните протестни дейности ще включват прекратяване на работния развой като единствен наш вероятен легален напън да бъдат почетени нашите протестни претенции. Стачката е в централното ръководство на Министерство на външните работи и не визира задграничните представителства и консулските  служби, имаме подготвеност при липса на резултати да включим и тях. Към момента имаме поддръжката от над 50% от чиновниците “, изясни Мартин Колев.

Людмил Илиев, част от протестиращите посочи, че с изключение на покачване на заплатите чиновниците желаят и нарастване на парите за командировка.

„ 8,5 млн. лева са нужните средства от страната за 30% нарастване, а за двойно нарастване сумата е сред 20 и 30 млн., само че това са единствено парите за нарастване на заплатите, а както към този момент декларирахме, това не е задоволително “, разясни още той.

От месеци чиновниците в Министерство на външните работи упорстват да бъдат преразгледани разпоредбите за определянето на трудовите им хонорари, както и съответното използване на Наредбата за командировъчните средства при чуждестранен мандат.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР