От утре румънските ученици, учители и училищен персонал ще могат

...
От утре румънските ученици, учители и училищен персонал ще могат
Коментари Харесай

Румъния започва имунизация на ученици и учители

От на следващия ден румънските възпитаници, учители и учебен личен състав ще могат да се имунизират в медицинските кабинети в учебните заведения. Учебната година стартира на 14 септември и управляващите дават тази ранна опция за имунизация, с цел да може повече хора да са предпазени преди да удари първият звънец. Румънците всеобщо се надяват тази година да премине напълно в присъствена форма на образование.

Две седмици остават, до момента в който учениците в Румъния влязат в клас. Засега - присъствено. Но с цел да не прекарат децата трета образователна година най-вече пред екраните вкъщи, румънските управляващи започнаха акция за дейна ваксинaция и на учениците, и на техните учители.

Желаещите да се имунизират могат да го създадат в учебните медицински кабинети. Там, където няма такива, ще има мобилни пунктове, които ще идват след предварителна поръчка. А в случай че наоколо има имунизационен център, родители, деца и учители ще бъдат насочвани към него.

" За нас е доста значимо образователната година не просто да стартира присъствено, само че и да продължи по този начин ", сподели Оана Николеску, шеф на РЗИ Букурещ.



От юни имунизациите са налични и за децата над 12 години.

До момента към 35 000 младежи на възраст сред 12 и 15 са получили най-малко една доза. Това е едвам 5% от общия брой възпитаници и в пъти по-малко от връстниците им на запад. По-голям е ползата при младежите от 16 до 19 години, една пета от тях са имунизирани.

" Мисля, че всички сме длъжни да създадем каквото можем, с цел да сложим завършек на пандемията. В последна сметка това е просто една игла, не е чип от Бил Гейтс ", сподели 16-годишният Богдан.

" Искам да знам, че даже да се разболея, няма да прекарам тежък Коронавирус. А пък и ще мога да пътувам по-лесно ", сподели 16-годишният Виктор.

Сред педагодическия личен състав към този момент са имунизирани над 185 000 души, само че се чака през идващите две седмици броят им да се усили. Учителите са измежду специалностите, изложени на висок риск от заразяване, сочи проучване.

Снимки: БГНЕС

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР