От утре България въвежда т.нар. „зелен сертификат“ като условие за

...
От утре България въвежда т.нар. „зелен сертификат“ като условие за
Коментари Харесай

Какво е зелен сертификат и как да го получим


От на следващия ден България вкарва така наречен „ зелен документ “ като изискване за вход до съвсем всички публични места и събития на закрито. Сертификатът е по европейски пример и включва три благоприятни условия – документ за имунизация среще, документ за преболедуване и документ за негативен бърз или антиген тест.

Засега документите за имунизация нямат период на годност. Не е по този начин с документите на преболедувалите, които важат едвам 6 месеца. Резултатът от тест е годен 72 часа, а антиген пробата – 48.

Сертификат при преболедуване ще се издава и на пациенти с позитивен антигенен тест или тест, само че изработен в болница. Тези, които са правили домакински тест и не са вписани в системата,няма да имат документ.

От 1 юли у нас важи общоевропейски документ, който действително е в три разновидности - за имунизиране, за преболедуванеили за проучване.

Сертификатът за имунизация се получава при завъшен имунизационен курс с една от утвърдените от Европейски Съюз ваксини против на " Пфайзер " / " БиоНТех ", " Модерна ", " Астра Зенека “ и " Янсен ". Може да се разпечата от здравното досие на пациента, само че за там е необходим електронен автограф. Ако хората са се ваксинирали преди 1 юни, могат да преиздадат документа си без е-подпис, с въвеждане на ЕГН и номер на остарелия документ. Сертификат се издава на място там, където индивидът е получил имунизацията, издава се след втората доза. Личният доктор също може да го направи, той има достъп до здравното досие на пациентите си.

Сертификат за преболедуване се издава на хора, които са вкарани в системата с позитивен и антиген тест. Хората, които са тествани в болница, могат да получат документа си от лечебното заведение.

Сертификат за негативен тест издават единствено лицензирани лаборатории. Те могат да създадат или антиген тест. Разликата е, че резултатъ от първия важи 72 часа, а при втория – 48 часа.

От здравното министерство обявиха, че във всички сертифицирани лаборатории в страната ще бъдат разпределени антигенни проби, платени от страната, с които могат хората да се изследват. За обработката на пробите и администрирането на данните лабораториите обаче могат да вкарват такси.

Домашните проби не служат за издаване на документ за проучване.

Изследване на антителата не може да послужи да издаване на документ за преболедуване, стана ясно от думите на министър Стойчо Кацаров.

И трите типа документи за COVID-19 могат да бъдат свалени и разпечатани от уеб страницата на Националната здравно-информационна система, тъй като се допуска, че данните и за имунизация, и за преболедуване и лабораторните проби, се вкарват в системата.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР