От утре, 4 ноември 2023 г., Българска агенция по безопасност

...
От утре, 4 ноември 2023 г., Българска агенция по безопасност
Коментари Харесай

Внимание! Пускат ги от небето в цяла България, пазете кучетата си

От на следващия ден, 4 ноември 2023 година, Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) планува да започва есенната орална имунизация на лисиците против бяс. Ваксинацията ще се реализира посредством особено оборудвани самолети и на ръка, съобщи морето.нет, представен от Петел. Тя ще обхване 50-километровата зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната, както и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав. Кампанията ще обхване 23 области. В нелетателните зони, както и край водоемите и обитаемоте места, имунизациите ще бъдат заложени ръчно.
Примамките ще бъдат разпръснати от към 1,5 благ. от въздуха на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, покрайнините на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. Край АЕЦ „ Козлодуй “ и София примамките ще се разпръскват ръчно от особено подготвени хора.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче и характерна миризма, която притегля хищниците. Ветеринарните лекари предлагат те да не бъдат пипани с незащитени ръце, тъй като при нарушена целокупност на обвивката, имунизацията може да бъде рискова за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с доктор.
Ваксините не съставляват заплаха за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на мотив, с цел да не одобряват примамките. Контролът на осъществената имунизация включва: надзор на приемането на ваксинални примамки от лисиците посредством откриването на биомаркер тетрациклин и серологичен контрол, посредством разкриване на антитела против вируса на беса в кръвни проби от имунизирани животни.
Кампанията по имунизация ще продължи през целия месец ноември, като самолетните пръскания ще се дефинират и ще зависят от атмосферните условия.
Припомняме, че заболяването бяс е рисково вирусно заболяване, което визира всички бозайници и индивида, с съдбовен край. Дивите хищници са главен контейнер на заболяването бяс у нас, като това са основно лисиците и в по-малка степен чакалите. Ваксинацията е част от Програмата за профилактика, контрол, надзор и очистване на болестта бяс, която е създадена и се извършва от БАБХ от 2009 година Стратегията на България за предварителна защита и премахване на болестта включва орална имунизация на лисици и годишна имунизация на кучета.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР