От утре, 21 октомври, всички ученици от области с повишен

...
От утре, 21 октомври, всички ученици от области с повишен
Коментари Харесай

Как се подготвят училищата за новите мерки срещу COVID-19?

От на следващия ден, 21 октомври, всички възпитаници от области с нараснал брой инфектирани от ковид минават към онлайн образование. Това стана ясно през днешния ден след разискването на новите ограничения от просветителното и здравното министерство, както и в Столичния действен щаб. Издадена е и заповед от министъра на образованието.

Ден след оповестяването на ограниченията и ден преди влизането им в действие обществените мрежи са цялостни с въпроси и неодобрение. Докато чакаха заповедта на МОН, шефовете в най-тъмночервената зона в страната ни - Видин - към този момент се подготвяха.

" Започваме раздаването на устройствата след към час на родителите ", сподели Ирена Гъркова, шеф на СУ „ Цар Симеон Велики " - Видин.

От 11 общини в Видин единствено в една остават изцяло присъствено. В останалите родителите мислят разновидности.

В София, където равнището на заболеваемост настига това във Видин, още преди заповедта шефовете допускаха, че на следващия ден учебните заведения им ще са празни.

" Малко сме разочаровани, тъй като чакахме най-малко начален стадий да можем да ги задържим в учебно заведение, само че, за жалост, индикаторите са безапелационни да бъдем 100% в електронно образование от разстояние ", добави Мая Зафирова, шеф 140 СУ " Иван Богоров ".



От Столичния щаб предложиха на просветителното министерство да дадат толеранс най-малко за учениците от 1 до 4 клас Според обсъжданите данни единствено 4% от софийските възпитаници от начален курс са заболели.

" Мерките са доста хубаво нещо, само че би трябвало да се вкарват с известно предупреждение. Да се подходи по диференцирано и за по-малките класове да се даде някакъв период, в който да може родителите да настроят своите работни стратегии ", разяснява зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов.

До 16 часа Здравното министерство не даде отговор на просветителния министър дали одобряват сходен вид и министър Денков разпореди онлайн образованието да влезе в действие от на следващия ден за всички класове в тъмночервените зони.

От последната заповед на здравното министерство не са очаровни и бъдещите зрелостници, които трета поредна година ще учат онлайн.

" Ние сме първите зрелостници тази година с друга стратегия за външното оценяване ", споделя Михаела от 12 клас на 140 СУ " Иван Богоров ".

Друг въпрос стои пред към този момент приключилите възпитаници. Студентите могат да посещават лекции, единствено в случай че университетът им разреши наличие против зелен документ. Това обаче не се харесва не част от студентите.

Въпреки това в Аграрния университет в Пловдив към този момент търсят вид студентите да се тестват преди лекции без от това да страда джоба им.

" До момента нямаме отговор от лабораториите какво ще създадат във връзка с цената ", съобщи ректорът Христина Янчева.

В Университета по хранителни технологии пък е взето друго решение. Заместник-ректорът на образователното заведение сподели, че от на следващия ден заран минават напълно към образование в електронна среда, тъй като считат, че въвеждането на документи не би проработило, защото не повече от 25% от студентите им са имунизирани или преболедували.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС " ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКТИ ", ПИШЕТЕ НИ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР