От утре, 15 октомври, ще заработи Информационната система за ,

...
От утре, 15 октомври, ще заработи Информационната система за ,
Коментари Харесай

От утре ще заработи Информационната система за контрол на медицинската експертиза

От на следващия ден, 15 октомври, ще проработи Информационната система за, или Информационната база данни (ИБД). Това е резултат от взаимната работа на Министерството на здравеопазването и „ Информационно обслужване “ АД, както и от извършени срещи с всички заинтригувани страни – Министерство на труда и обществената политика, Националния застрахователен институт, районните здравни инспекции, лечебни заведения, съсловните лекарски организации и организациите на хората с увреждания. Това заяви зам.-министърът на опазването на здравето на конференция в Министерството на здравеопазването.
„ Системата ще обслужва цялостния развой по освидетелстване/преосвидетелстване пред органите на здравната експертиза и ще подсигурява проследимост и високо равнище на надзор на процесите по подаване и обработка на документите на жителите “, изясни зам.-министър Начева.
Системата поддържа електронен профил на всички лица, които са били или са обект на здравната експертиза. Чрез нея жителите могат да получават издадените от общопрактикуващите лекари посоки за ТЕЛК. Електронно, посредством КЕП (квалифициран електронен подпис), могат да се подават заявки за освидетелстване/преосвидетелстване. По електронен път ще се изпращат и разнообразни уведомления сред страните. От на следващия ден в действително време всеки ще може да наблюдава напредъка по обработката на документите си на адрес: https://ibd.mh.government.bg/
Освен това на жителите е обезпечена опция за осъществяване на информации по отношение на специалността и правоспособността на лекарите и зъболекарите от съставите на ЛКК и ТЕЛК. За задачата системата е интегрирана с регистрите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз.
В ИБД ще бъдат генерирани и съхранявани експертните решения на комисиите и ще бъдат изпращани до АХУ, НЦОЗА, Национален осигурителен институт, АСП и шеф, когато последното е належащо, според настоящото законодателство. Чрез системата институциите могат да генерират разнообразни информации - на база които да вършат следващи разбори.
Всички посоки за ТЕЛК след 15.10.2020 година ще бъдат въвеждани и ръководени през ИБД. Регистрираните заявки или посоки преди 15.10.2020 година, както и стартирали производства по оценката на ТНР/ВСУ (вкл. и тези, които са в правосъдна фаза до постановяване на влезнал в действие акт на органите на здравната експертиза), ще продължат по досегашния ред посредством настоящата система ЕИСМЕ, до привършване на процеса на здравната експертиза.
Във връзка с осъществяването на чл.82, алинея 5 от Закона за хората с увреждания, при положение, че лице с увреждания не открие в профила си обновени данни, може да подаде заявление за актуализация към органите на здравната експертиза. Актуализацията ще се прави през ИСКМЕ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР