От утре – 14 ноември, на възрастните хора ще е

...
От утре – 14 ноември, на възрастните хора ще е
Коментари Харесай

Вече възрастните ще могат пазаруват по всяко време

От на следващия ден – 14 ноември, на възрастните хора ще е позволено да пазарят по всяка време. Въвежда се правилото от пролетта – за възбрана на хората под 65-годишна възраст да влизат в аптеки и магазини за храни в избрани часове. Така от 8 до 10 часа и сред 13.30 и 16.30 часа в аптеките ще е неразрешено да влизат хора под 65 години, а в трите следобедни часове няма да имат право да посещават и хранителни магазини. Това гласи заповед на здравния министър Костадин Ангелов, оповестена в петък вследствие на голям брой рецензии против настоящето състояние, позволяващо на пенсионерите да пазарят единствено от 8 до 10 часа, само че не и в останалото време.

Вече зелените коридори – без хора под 65 години, ще са в посочените часове, само че възрастните ще могат да посещават магазините и аптеките и в останалото време.

По-рано денем омбудсманът Диана Ковачева изиска от министъра на опазването на здравето да анулира коридора за извършване на покупки в хранителни магазини и аптеки на възрастните жители над 65-годишна възраст в часовия диапазон от 8.00 до 10.00 часа.

" Съгласна съм, че усложняващата се пандемична конюнктура в страната изисква предприемането на подобаващи противоепидемични ограничения, с които да се ограничи разпространяването на вируса, както и да се предпазят уязвимите групи. Намирам за нужно обаче да се обърне съществено внимание на изложените от жителите причини срещу плануваното ограничаване за навестяване на магазини и аптеки от лица на и над 65 години единствено в часовия диапазон от 8 до 10 часа заран ", написа омбудсманът.

Ковачева заяви, че е получила тъжби на жители, които сигнализират, че през идните зимни дни, ранните утринни часове за извършване на покупки биха били несъответствуващи за възрастните и по-трудноподвижни хора, тъй като времето ще бъде извънредно неуместно - мрачното и мъгливо, ще има натрупал сняг и заледявания, при които е огромна вероятността от произшествия, изискващи даже навестяване на лечебни заведения и потребност от здравна помощ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР