От усилията на настоящия състав на Висшия съдебен съвет /ВСС/

...
От усилията на настоящия състав на Висшия съдебен съвет /ВСС/
Коментари Харесай

Трябва ли да бъде премахната фигурата на главния прокурор?

От напъните на сегашния състав на Висшия правосъден съвет /ВСС/ зависи дали обстановката ще бъде изменена, както и от тези на депутатите и магистратите изобщо. Това разяснява преподавателят по Конституционно право доцент Наталия Киселова в ефира на „ NOVA “ на въпрос дали ще бъде преустановен предварително мандатът на основния прокурор и би трябвало ли да бъде отстранена изобщо фигурата на обвинител номер едно. По думите й роля имат още медиите и обществото .

Според доцент Киселова ще станем очевидци на отчасти почистване и на подмяна на една фигура с друга. Тя допусна, че ще пристигна човек, който е малко по-образован , по-обран и не толкоз медийно нападателен.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов добави, че въпросът е дали има оптимисти в обстановката. По думите му всичко зависи от това по какъв начин ще работят ангажираните с казуса. А точно – следващ избор на нов Висш съдебен съвет, процедурата по желание на нов основен прокурор.

„ Защото, в случай че политиците се намесят и в тази процедура, ще се случи това, което сме виждали. В рамките на Прехода ние не сме имали основен прокурор, назначен без политическа защита. Подобно действане допуска „ Гешев 2. “, счита той.

Притеснително ще бъде, в случай че се смени не системата и модела , а само личността, посочи Петромир Кънчев , уточнявайки, че за това е било основано и „ Правосъдие за всеки “.

„ Твърдим, че има систематичен проблем, генериращ един и същи като артикул основен прокурор – няма битка с корупцията, няма неоправдателни присъди по високите етажи на властта. Освен нов състав на Висш съдебен съвет и разпоредбите би трябвало да са нови “ , добави той.

Адвокат Димитър Марковски счита, че изваждането на „ замразени досиета “ удостоверява тезата и теорията, че е имало такива каузи под масата в държавното обвиняване. Според него държанието, което сега се показва, е еманация на мощно изтощение откъм явно осъществяване на служебни отговорности, защото, в случай че е имало сходни каузи, е трябвало да се работи по тях.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР