От управляващото мнозинство на ПП, БСП, ИТН и ДБ внесоха

...
От управляващото мнозинство на ПП, БСП, ИТН и ДБ внесоха
Коментари Харесай

Ръководството на КЕВР ще бъде намалено от девет на пет члена

От ръководещото болшинство на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България внесоха промени в Закона за енергетиката, които предвиждат  членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да се понижат от девет на пет..

Освен това се планува редуциране на броя на членовете в състав " Енергетика " от четирима на двама, както и премахването на условието за един член на КЕВР с юридически стаж и един член с опит в областта на стопанската система. Според вносителите по този метод се оформя общ пленарен състав от 5 членове, от които един ръководител, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационни услуги.

" посредством този метод ще се усъвършенства численият състав на КЕВР като самостоятелен колегиален орган, като ще бъдат осъществени обилни финансови и икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно застраховане на комисията.
Проектът планува по-широки дефиниции на легалните термини " стаж в региона на енергетиката " и " стаж в региона на водоснабдяването и канализацията ", като подобен се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и в търговци с подобен предмет на активност, само че регистрирани и/или лицензирани на друга страна членка ", се показва в претекстовете.

В заключителните разпореждания на законопроекта е записано, че с влизането му в действие се приключват мандатите на членовете на КЕВР с юридически стаж и стаж в региона на стопанската система. Освен това в деня, в който влезе в действие, посредством чоп се приключва мандата на двама от членовете на КЕВР със стаж в региона на енергетиката.

Миналата седмица в парламента стартира дебатът за промяна на представителите на Комисията за енергийно и водно контролиране с изминал мандат, в това число ръководителя на регулатора Иван Иванов. Още при започване на процеса обаче бе направена крачка обратно - бе отложено приемането на процедурните правила за избора. Изненадващо отлагането пристигна от ръководещото болшинство. Точката отпадна от дневния ред на Комисията по енергетика в Народното събрание в четвъртък (13 януари), като бе обяснено, че предстои съдружен експертен съвет сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", който да излезе с единна позиция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР