От Украйна зависи да реши кога да започне преговори с

...
От Украйна зависи да реши кога да започне преговори с
Коментари Харесай

ЕС: Украйна решава дали да преговаря с Русия, или не

От Украйна зависи да реши по кое време да стартира договаряния с Русия. Това съобщи висшият представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, представен от " Ройтерс ".

Изказването му е във връзка спекулациите, че Западът може да притисне Киев да стартира договаряния с Москва.

" Украйна ще реши какво да прави. Нашият дълг е да ги подкрепим ", акцентира първият посланик на Европейски Съюз при идването си за срещата на външните министри на блока в Брюксел.

Русия и Украйна проведоха няколко кръга договаряния в Беларус и Турция в началото на войната, която в този момент наближава края на деветия си месец, като Зеленски неведнъж призоваваше за персонална среща с Путин - нещо, което Кремъл отхвърляше.

Преговорите забуксуваха, откакто последната среща на делегациите, извършена в Истанбул през март, не даде резултат.

Русия обаче поднови апелите за договаряния, откакто стартира да губи позиции от украинската контраатака на изток и юг през септември. Зеленски отхвърли опцията за договаряния с Путин по-късно същия месец, откакто съветският водач нелегално разгласи четири района на Украйна за съветска територия.

Украинският водач е безапелационен, че изискванията на Украйна за разговор включват  " възобновяване на териториалната целокупност на страната, компенсация за всички вреди от войната, наказване за всеки военнопрестъпник и гаранции, че това няма да се повтори.

От своя страна заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко посочи, че Москва не слага никакви условия за възобновяване на договарянията. Той упрекна Киев в липса на " благосклонност ".

Путин и други съветски публични лица многократно са твърдяли, че Съединените щати пречат на Украйна да взе участие в мирни договаряния, в които няколко страни предложиха да посредничат.

Преди дни съветникът на украинския президент Михайло Подоляк сподели, че западните страни няма да принудят Киев да договаря при изискванията на Москва.

" Украйна получава много ефикасни оръжия от своите сътрудници, на първо място от Съединени американски щати ", сподели Подоляк. " Ние изтласкваме съветската войска от нашата територия. И освен това състояние е нелепост да ни принуждават да преговаряме - де факто да се подчиняваме на ултиматума на Русия! Никой няма да направи това ", акцентира той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР