Бил Ричардсън, американски дипломат и специалист по отстраняване на неизправности, почина на 75

...
От Уил ДънамВАШИНГТОН (Ройтерс) - Бил Ричардсън, бивш американски дипломат,
Коментари Харесай

От Уил Дънам

ВАШИНГТОН (Ройтерс) - Бил Ричардсън, бивш американски дипломат, конгресмен, министър на енергетиката и губернатор на Ню Мексико, който направи неговата марка на световната сцена, като осигури освобождаването на американци и други, държани от различни автократични правителства, почина на 75-годишна възраст, съобщи Центърът за глобално ангажиране на Ричардсън в събота.

Ричардсън, който направи неуспешен опит през 2008 г. да стане първият латиноамерикански президент на САЩ, починал в съня си в лятната си къща в Чатъм, Масачузетс, каза в изявление вицепрезидентът на Ричардсън Център Мики Бергман.

„Светът е загубил шампион за онези, които бяха държани несправедливо в чужбина и загубих ментор и скъп приятел“, каза Бергман.

Син на майка мексиканка и баща американец, Ричардсън служи от 1982 до 1996 г. като член на Демократическата партия на Камарата на представителите на САЩ, след това като посланик на САЩ в ООН и министър на енергетиката, и двете при президента Бил Клинтън. Ричардсън беше избран за губернатор на Ню Мексико от 2003 г. до 2011 г.

Използвайки сръчни умения за водене на преговори и лична топлота, той успя както като официален представител на Съединените щати, така и като специалист по отстраняване на проблеми на свободна практика в частна хуманитарна мисии, за да спечели освобождаването на много хора, задържани в нации, включително Северна Корея, Мианмар, Судан, Ирак, Иран и Куба.

„Първото правило на преговорите с мен е, че трябва да се съобразите с противника си лично. Трябва да ги уважаваш. Трябва да знаеш какво... ги кара да работят", каза Ричардсън в подкаст, продуциран от списание Foreign Policy през 2018 г. "Трябва да позволиш на другата страна да запази лицето си и да намери някои начини те получават известен кредит, че получават нещо от преговорите, когато всъщност единственото нещо може да е похвала за хуманитарен жест."

Ричардсън, докато беше губернатор на Ню Мексико, търси номинацията за президент на Демократическата партия през 2008 г., но отпадна след разочароващи резултати в ключови състезания за предсрочно гласуване в Ню Хемпшир и Айова.

Барак Обама, който спечели номинацията и по-късно президентството, смяташе Ричардсън за възможна кандидатура за вицепрезидент приятел През 2009 г. Обама номинира Ричардсън за министър на търговията на САЩ, но той се оттегли поради разследване дали неговите помощници в Ню Мексико са управлявали изгодни договори за политически донор - разследване, което по-късно беше прекратено, без да бъдат повдигнати никакви обвинения.

Желанието на Ричардсън да се срещне с прословути чуждестранни лидери понякога предизвика критики, какъвто беше случаят през 2021 г., когато някои правозащитници го обвиниха, че дава легитимност на хунтата в Мианмар с такава среща. Две седмици по-късно Мианмар освободи американския журналист Дани Фенстър от затвора по настояване на Ричардсън.

Като конгресмен през 1994 г. Ричардсън посети уединена комунистическа Северна Корея, за да обсъди ядреното споразумение, постигнато от Клинтън. Докато Ричардсън пътуваше към страната, Северна Корея свали американски военен хеликоптер, който беше навлязъл на нейна територия, като уби единия пилот и залови другия. Ричардсън остана в продължение на седмици, за да преговаря, отлитайки у дома с останките на мъртвия пилот, докато оцелелият пилот беше освободен скоро след това.

През 1996 г. Ричардсън договори освобождаването на американец на име Евън Хънзикър, затворен по обвинения в шпионаж в Северна Корея. По-късно Ричардсън осигури останките на американски войници, изчезнали след Корейската война от 50-те години на миналия век и участва в усилията за освобождаване на други американци, държани от Северна Корея.

Ричардсън преговаря лично с иракския президент Саддам Хюсеин през 1995 г. за освобождаването на двама американски аерокосмически работници, които са се отклонили над иракската граница от Кувейт. Когато Ричардсън посегна да потупа Саддам по ръката, след като осигури сделката, охраната на иракския лидер разбра погрешно приятелския жест и посегна към оръжията си.

Той проведе лични разговори с президента Фидел Кастро през 1996 г., улеснявайки освобождаване на трима кубински политически затворници, които след това се събраха отново с роднини в Маями.

Уилям Блейн Ричардсън е роден в Пасадена, Калифорния, на 15 ноември 1947 г. Той прекарва част от младостта си в Мексико Сити, където баща му изпълнителен директор на банка оглавява Ситибанк, а майка му, която е родена в Оаксака и е работила като банков секретар, са водеща двойка в обществото. По-късно Ричардсън посещава подготвително училище в Масачузетс, където става звезда бейзболен питчър с мечти за професионална кариера.

Ричардсън получава бакалавърска и магистърска степен от университета Тъфтс, след което се премества във Вашингтон и работи в Държавния департамент и като служител на Конгреса. След като се премества в Ню Мексико, той печели място в Камарата на представителите на САЩ през 1982 г., с което започва кариерата си на американска обществена фигура.

(Репортаж от Уил Дънам във Вашингтон, допълнителен репортаж от Лусия Мутикани; Редактиране от Розалба O'Brien)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР