От УЕФА обмислят драстична промяна във формата на Шампионската лига,

...
От УЕФА обмислят драстична промяна във формата на Шампионската лига,
Коментари Харесай

Обсъждат драстична промяна в Шампионската лига

От УЕФА обмислят фрапантна смяна във формата на Шампионската лига, с което се пробват да убедят бунтуващите се клубове да не се отделят. Както е известно, главно богатите отбори желае да играят в своя си Супер лига. Според английския вестник “Таймс” на тях ще им бъде препоръчан нов вид на ШЛ, в който груповата фаза е напълно по нов модел с обезпечени повече срещи - 10 вместо актуалните 6.

В момента има осем групи от по четири състава, като всеки играе против всеки по два пъти на разменено посещение. Към етапа на директните елиминации не престават първите два тима, а третият отива в Лига Европа.

Планът на УЕФА е отсега нататък в шампионата всички тимове да бъдат в една група. Техният брой или ще остане 32, или ще бъде повишен до 36. Всеки един отбор ще играе по 10 мача, като забавното е, че противниците му ще бъдат изтеглени посредством чоп на инцидентен принцип. Така всеки един участник в конкуренцията ще спори против 10 съперника, които обаче най-вероятно няма да са същите за даден различен тим.

Отпада и това с размененото посещение, като вместо това даден състав ще семейства на пет от противниците си, а на останалите пет ще гостува - също на инцидентен принцип.

Въз основа на резултатите от тези 10 дуела ще се оформи и крайното класиране в тази самобитна групова фаза. Двойките за етапа на директните елиминации ще се дефинират по схемата 1-ви против 16-и, 2-и против 15-и, 3-и против 14-и и така нататък Тези - всички или част от тях, които не се класират напред, ще не престават в Лига Европа.

Тази концепция обаче може да се осъществя най-рано от началото на сезон 2024/25 година, тъй като досегашният формат няма по какъв начин да бъде изменен преди този момент.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР