От тук нататък всеки политик ще ходи в президентската институция

...
От тук нататък всеки политик ще ходи в президентската институция
Коментари Харесай

Плевнелиев: След разсекретяването на стенограмата за КТБ не може да очакваме честен политически дебат

" От тук нататък всеки политик ще върви в президентската институция с друга подготовка и по различен метод. Вече даже няма и да питат, a ще знаят, че всяка стенограма, във всеки един миг може да бъде разкрита, което значи, че не трябва да чакаме оттук-нататък почтен спор в тази институция, което е тъпо ", сподели някогашният президент Росен Плевнелиев във връзка разкритата през вчерашния ден от Румен Радев стенограма от срещата в президентството на 14 юли 2014 година по проблема КТБ в инетервю пред " Дарик " през днешния ден.

По думите на Плевнелиев през юли 2014 година страната е била в " извънредно рисково състояние ", в което е могло да се срине цялата стопанска система. За това и е свикал политическите съвещания в президентството.

" Специалното в тези две съвещания беше, че хората бяха по улиците, теглиха парите от банковите си сметки в не една банка, изтеглиха се над 800 милиона за един ден. Това беше извънредно рисково състояние, в което можеше да сринем цялата си стопанска система и цялата си страна и да се върнем 20 години обратно, за това беше толкоз значимо да се внимава какво ще се каже и какво няма да се каже ", съобщи Плевнелиев. 

Той изясни, че консултациите са били за да се успокои народа, който е бил в суматоха. Спроед него обстановката е сринала смисъла на думата на шефа на Българска народна банка Иван Искров и в този миг политиците е трябвало да намерят решение, макар неуспеха на Българска народна банка. По думите му, Българска народна банка не е подхванала нужните дейности за избавяне на КТБ.

" Българска народна банка по-късно в следствие месеци наред не предприе нужните дейности. Ние чакахме да отворят банката след 2-3 седмици и търсихме подготвеност по какъв начин да се финансира по един обективен метод възобновяване пари на хората, по закон до 100 хиляди евро, в същото време мъката на тази банка беше продължена и това няма нищо общо, нито с решение на политическите водачи, нито с решение на тези съвещания. Това е решение, което суверенът, в този случай Българска народна банка носи ", съобщи Плевнелиев. 

Плевнелиев съобщи, че страната ни " би трябвало да си оправи регулаторите, които да бъдат самостоятелни и които да могат да подсигуряват правила за всички ", а не " шефът на регулатора да пее по питейните заведения ".

Той съобщи, че точно Българска народна банка носи отговорността за всичко, случило се с банката на Цветан Василев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР