От цялото поведение, което демонстрира до момента Иван Гешев, виждаме

...
От цялото поведение, което демонстрира до момента Иван Гешев, виждаме
Коментари Харесай

Петър Чолаков: Стилът на Гешев е далече от принципите на правовата държава

От цялото държание, което показва досега Иван Гешев, виждаме жанр, който за мен се отдалечава от фундаментални правила на правото и на правовата страна. Това е жанр, който за мен в действителност направи и тази процедура дълга и продължителна.
Това съобщи пред БНР политологът Петър Чолаков.

Самият претендент, бих споделил, значително си е самичък отговорен за това. Ако неговата известност беше безупречна, не сипеше нападки, не се ангажираше в изявления, които дефинирам като пристрастни, да не кажа и арогантни, евентуално Висш съдебен съвет, а и обществото като цяло би било доста по-малко сериозно към господин Гешев. Когато Гешев стане идващият основен прокурор, ще забележим какъв ще бъде той, разяснява още той.

Той акцентира, че е в полза на самия Гешев да резервира по-голяма дистанцираност и самообладание към сериозните гласове: „ Това обаче за него е проблем. От тази позиция бих направил даже такава прогноза, че той е допустимо да не изрече целия мандат от 7 години. В Конституцията е написано, че мандатът на основния прокурор може да бъде преустановен предварително, в случай че има уронване на престижа на правосъдната власт, в случай че има тежки процедурни нарушавания. В случая с един човек, който занапред показва и се отнася неуважително към съществени фундаментални правила на правото, е допустимо да бъде инициирана такава процедура по Конституцията. За да бъде приключена такава процедура, би трябвало болшинство в Народното събрание, което все още не се обрисува. Но това в допълнение би делегитимирало основния прокурор “.

„ Очаквам в къс период да забележим декрет на президента за назначението на Иван Гешев за основен прокурор. Не чакам да се стигне до сезиране на Конституционния съд или закъснение на процедурата. Ако президентът имаше такова желание, щеше да го направи до момента “, съобщи Чолаков. По думите му има доста съществени политически ползи, преплетени в процедурата.

Политологът не изключи опцията бързането за указа да е обвързвано с някакъв политически сюжет, при който сегашният основен прокурор Сотир Цацаров получава друга влиятелна служба, а Иван Гешев поема поста на основния прокурор.

Проблемът на България е, че в продължение на години правосъдната система показва тежки политически зависимости и че в нея има лобиране на магистрати въз основа на корпоративни ползи:

„ В случая с господин Гешев има подозрения, че той е човек, протежиран от Движение за права и свободи. ГЕРБ не предложиха различен претендент и по този начин дадоха зелена светлина за Гешев. Това е залогът. Оттам нататък откакто отпада и мониторингът на Европейска комисия, в една страна, в която има несъмнено проблеми с използването на правилото на върховенството на закона, има и проблеми с останалите фундаментални правила на демократичната народна власт, за мен се обрисува един спорен интервал за правосъдната система “.

Петър Чолаков дефинира появяването на Мая Манолова на снощния митинг против Иван Гешев като трупане на политически дивиденти:

„ Очевидно тя счита да се развива оттук насетне на политическата сцена. Това е част от политическия артикул, който тя пласира – като критик на статуквото – това е имиджът, който тя гради “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР