От Централната избирателна комисия дадоха брифинг пред медиите с последни

...
От Централната избирателна комисия дадоха брифинг пред медиите с последни
Коментари Харесай

ЦИК обявява утре балотажа за президент, резултатите за НС ще са ясни в четвъртък

От Централната изборна комисия дадоха брифинг пред медиите с последни данни за изборите 2 в 1, извършени през вчерашния ден.

97,21% от изборните протоколи за вота в чужбина са обработени към 18 ч, заяви представителят на ЦИК Росица Матева.

В ЦИК са предадени документите на 7 РИК. Желанието ни беше до 24 ч през днешния ден да дойдат всички протоколи от РИК, само че най-малко тези, които не могат да дойдат тази нощ, да го създадат до на следващия ден сутринта, добави тя.



Утре е срокът ЦИК да разгласи има ли определен президент или ще бъде плануван балотаж за идната неделя.

Срокът за оповестяване на резултатите от изборите за Народно събрание е в четвъртък и той ще бъде спазен, счита Матева.

По думите й, ЦИК се е справила добре с обработването на резултатите. Не е имало напрежение нито в страната, нито в чужбина.

На съвещание на ЦИК се взема решение при разминаване сред данните в машината и контролните разписки, само че водещи са данните в устройството, изясни Матева в отговор на въпрос по случая с разписката, която беше изядена от избирателка в столична СИК.

Предстои да бъде открит броят на машините, които не са работили. ЦИК има в запас към 900 устройства, 335 ще се употребяват отвън страната и има задоволително, с цел да се заменят тези, които са дефектирили, добави още Матева.

ЦИК извършва отговорностите си по договорите и ще бъдат платени контрактуваните суми, съобщи Матева в отговор на въпрос за връзките с компанията снабдител на машините " Сиела Норма ".

При обработени 93.28% от секционните първа политическа мощ е „ Продължаваме промяната “, следвани от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ ИТН “, „ Демократична България “ и „ Възраждане “.

Следващият президент ще бъде определен на втори тур сред кандидатурите на Румен Радев - Илияна Йотова ( 49.9%) и Анастас Герджиков - Невяна Митева (22.75%).
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР