От център на куфарната търговия, Хасково се превръща в Меката

...
От център на куфарната търговия, Хасково се превръща в Меката
Коментари Харесай

В Хасково даже молът е китайски

От център на куфарната търговия, Хасково се трансформира в Меката на китайската стока. Магазини за евтини артикули никнат като гъби след дъжд. Само в центъра на регионалния град има 7- 8 китайски магазина, като преди дни бе открит нов. На процедура най- огромните търговски обекти в града са китайски, като този зад театъра, оня в постройката на Волтел, и новия в к-с Клокотница. Като приказваме за размери, най- огромният по повърхност магазин също е китайски, даже му викат мол.

Китайските са единствените магазини в Хасково, които са цялостни с клиенти. Има дни, в които при мен влизане не повече от 10-на души, а в прилежащия - от пита за левче, потокът не стопира, разяснява продавачка на дамски облекла от известна марка. Причината да процъфтява тази търговия е в ниския стандарт и осезаемото обезлюдяване на града. Средната заплата тук е 793 лева, а междинната пенсия 308 лева За множеството хасковлии даже Кеnvelo бе безценен магазин и той не просъществува дълго, в този момент на негово място се продават облекла втора ръка. Затова хасковлии пътуват до Пловдив и Стара Загора, в случай че желаят да се облекат в H&M, Waikiki- качествени облекла на напълно търпими цени. Малкото маркови магазини в града държат високи за локалния стандарт цени, каквито няма в обектите от същите марки в Пловдив, Стара Загора и Кърджали, да вземем за пример.

През 2008 година имаше план за МОЛ на изхода за Харманли. Инвестицията щеше да е за 22 млн. лева, а концепцията още тогава се стори невъзможна да множеството поданици на града. Кой ще иде в края на града да пазари, или на кино, разясниха хасковлии тогава. Молът по този начин и не се появи, освен поради последвала рецесия през 2009 година Не и поради близостта на димитровградския пазар, на чийто поток разчитат съвсем всички търговци с магазини в Хасково, като държат сергии там. Причината е в беднотията. В Хасково има единствено 1 кино, доста от прожекциите в което се състоят в случай че се съберат най-малко... 6 души. Празни са и некитайските магазини в града.

Пълни са обаче рейсовете за шопинг в Одрин, както и тези проведени от пловдивски и старозагорски молове.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР