От три дни Българската федерация по картинг спорт (БФКС) е

...
От три дни Българската федерация по картинг спорт (БФКС) е
Коментари Харесай

След 38 години по пистите у нас и в Европа, отнеха лиценза на картинг федерацията

От три дни Българската федерация по картинг спорт (БФКС) е без лиценз в Министерството на младежа и спорта, откакто правото да бъде записана от спортната власт у нас не е било възобновено. Така картинг спорта, минимум за година, остава настрана от формалните дисциплини, които са под шапката на министерството.

Причината за сходно решение на Министерството е, че в продължение на повече от 5 години се водят две каузи за легитимността на управителното тяло на БФКС, като и единият, по този начин и другият спор пред съда на практика оставят спорта на самотек, нивото на влиятелната моторна дисциплинираност, която федерацията съставлява, е мощно неглежирана, а стандартите на провежданите в националното състезание надпревари - доста под равнището, на което са провеждани в интервала 2012 -2015 година

По мотив на отхвърли лицензия да бъде възобновена за идващия период, настоящият УС на БФКС популяризира до медиите особено известие, в което се споделя:

Уважаеми Дами и Господа,
Вече 38 години Българска федерация по картинг спорт (БФКС) управлява този тип спорт у нас. Започнала своята активност през 1973 година като комисия по картинг към Съюза на българските автомобилисти и обособена като независима федерация през 2000 година по условията на Закона за физическото образование и спорта. От тогава насам БФКС е спортната власт в България, администрираща спорта картинг, приета и от Комисията по картинг на Международната автомобилна федерация (CIK-FIA).

През годините БФКС се трансформира в най-влиятелната картинг федерация в Югоизточна Европа. По самодейност на БФКС и след визитата през 2002 година на Ивон Леон (тогавашен ръководител на CIK-FIA) беше учредена и Югоизточно Европейската картинг зона. Призьорите от шампионата на зоната получаваха непосредствено право за присъединяване във финалите на Световната купа.

С поддръжката на Министерство на младежта и спорта в лицето на тогавашните министри господин Васил Иванов-Лучано, Свилен Нейков и Красен Кралев през тези години българските картинг водачи реализираха значими за нашия спорт резултати, като завоюваха над 20 самостоятелни трофеи и призови класирания в Югоизточно Европейският шампионат, отборни шампионски трофеи, 9-то място в Световните картинг серии на Мишел Георгиев, извънредно мощни и влиятелни класирания на български водачи в надпреварите от Формула Форд, Формула Рено, Формула БМВ, ГТ шампионатите, Формула 3, където Владимир Арабаджиев стигна и до проби с болид от Формула 1.

Успехите на картинг водачите сега са и гръбнака и бъдещето на автомобилния спорт у нас сега.

Отново благодарение на ММС, БФКС провежда " Академия за млади Пилоти ", през която в годините минаха повече от 120 деца.

В последните три години ситуацията се промени радикално. Отделни клубове и персони водят каузи против БФКС, което попречва провеждането на Общи събрания на федерацията.

БФКС е спечелила и двете заведени против нея каузи на всички инстанции, само че необичайно за какво те още не е вписани в Софийски градски съд, като едното решение е от септември 2016 година!?

Използвайки тази дестабилизация същите клубове и персони, някои от които от години не се занимават с нашия спорт, започнаха да не се преценяват със спортните и механически регламенти и условия, които са в основата на правилните резултати във всички моторни спортове. Започнаха да се вършат надпревари със мощно занижени критерии и условия, неотговарящи на нужното спортно техническо равнище. По този метод реномето и положителното име на БФКС бяха мощно накърнени.

В знак на противоречие със протичащото се през октомври 2015 година, Председателят на федерацията си подаде оставката, а няколко месеца по-късно единомислещо и целият Управителен съвет на БФКС.

С оглед на основаната патова обстановка, без значение от извоюваните от БФКС каузи, федерацията е изправена пред неспособност да свика своя висш орган - Общото заседание. Това е и единственото условие, което БФКС не може да извърши при процедурата за лицензиране пред Министерство на младежта и спорта.

Уважаеми Дами и Господа,
Ръководството на БФКС благодари на всички състезатели, треньори, механици, длъжностни лица и родители за всичките старания, положени през годините за развиването на спорта картинг.

Целият Управителен съвет на федерацията се надява, че в бъдеще тези, които обичат този спорт, ще подценен персоналното си его и упоритости за доказване и ще намерят път на върнат федерацията там, където тя е завоювала своето място с каузи.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР