От ТРГ Ви представяме историята на един клошар, спящ между

...
От ТРГ Ви представяме историята на един клошар, спящ между
Коментари Харесай

От клошар, който спеше между сергиите на столичен пазар, днес той отново е с дом и работа

От ТРГ Ви представяме историята на един клошар, латентен сред сергиите на пазара в „ Младост “ в София, без очаквания и идващ се с всеки ден до гибелта.
Днес още веднъж той е Иван Иванов, с дом и работа.
Това е една история за положителното, написана от доста хора в продължение на година и половина, в основата, на която е Милена Момчилова. Всичко стартира, когато през 2015 година щерка й вижда Иван и я моли да му намерят облекла и да му оказват помощ. Младият мъж остава на улицата откакто родителите му си отиват, а сестра му не се интересува от ориста му.

„ Стоеше в най-голямата горещина в края на юли, облечен в дебели якета, а лицето му беше в рани от мощното слънце. Той умираше пред очите на всички. Състоянието му се утежняваше фрапантно “, описа Милена пред bTV.
Тя стартира да прави опити да му помогне през обществените служби на дирекция „ Социално подкрепяне “ в „ Младост “. Социалните служащи към този момент го познавали, даже правили опити да го приберат, само че той отказвал. И тъй като бил мирен и не създавал проблеми, го оставили да живее на пазара.

След като никоя институция не помогнала, Милена почнала да търси сама решение за казуса на Иван. И разкрила такова след известно ровене в интернет – Законът за здравето дава опция, в случай че човек си предизвиква самичък щета и не го осъзнава, да бъде спретнат за наложително лекуване.
„ Пуснах молба до Районната прокуратура и въз основа на това се задвижи цялата машина. Беше спретнат в Център за психологично здраве, заставам там 6 месеца “, сподели Милена.

След това обществените решили да го настанят в Дом за хора с интелектуален недостиг първо в Сливенско, по-късно в Подгумер. Милена и останалите, които помагали на Иван, обаче се противопоставили, тъй като изискванията там били ужасни.
„ Едно сметище за изоставени хора “, изясни Милена.
Историята продължава с настаняването на Иван в предпазено жилище.
„ Започна дело, трябваше да бъде подложен под забраняване. Адвокати поеха неговата отбрана без пари, а хората от пазара събраха пари за психична експертиза. Сега той е безусловно свободен човек “, изясни Милена.

Тя добави, че за това са помогнали доста хора, нейни съседи. „ Дариха пари. Иван дължеше над 1200 лева за здравни осигуровки, издействахме му ТЕЛК, направихме му персонална карта “, изреди Милена.

Сега Иван работи в предпазеното жилище, в пералня. Работи и в строителна компания и гради проекти още веднъж да има собствен дом.

Инфо: ТРГ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР