От този уикенд България вече е оцветена в червено на

...
От този уикенд България вече е оцветена в червено на
Коментари Харесай

Уикенд новини: Коронавирусът вече е и в България, забрана за масови събития на закрито

От този уикенд България към този момент е оцветена в алено на картата с страни, в които има ковид. Първите четири случая са в Плевен и Габрово, като положението на пациентите към този момент е положително. Новината не е изненадваща - инфектирани с вируса има в съвсем цяла Европа, тъй че беше въпрос на време това да се случи и в България. За да се ограничи разпространяването на вируса, а и поради увеличената заболеваемост от грип, държавното управление забрани всички спортни и културни събития на закрито, в това число театри и кина. По-строги ограничения има за Габрово и Плевен - там затварят учебни заведения, градини, университети до второ разпореждане, преустановяват се плановите интервенции.

В опит да спре разпространяването на вируса италианското държавно управление предприе невиждана мярка - сложи под карантина няколко области в Северна Италия. Нискотарифната Wizz Air разгласи, че полетите от София и Варна до Милано Бергамо ще бъдат изцяло спрени до 3 април.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако има добра вест, то тя е, че случаите на инфектирани в Китай, откъдето потегли вирусът, стартират да понижават и пораства броят на излекуваните.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Най-важните вести от почивните дни в три фрази

" Български пощи " търси подизпълнител за дистрибуцията на вестници

Държавната компания " Български пощи ", за която държавното управление реши, че ще поеме дистрибуцията на вестници и списания от 1 март, търси подизпълнител за тази активност. Обществената поръчка включва обмисляне и разпространяване на печатни издания, като за интервал от 4 години пощите възнамеряват да платят за това 60 млн. лева без Данък добавена стойност. Дистрибуцията е губеща активност и по думите на транспортния министър Росен Желязков тя ще бъде обезщетена с държавни средства , т.е. с пари на данъкоплатците, като и сега пощите употребяват подизпълнител по действителен контракт - " ВИП секюрити ".

Борисов: Държавният тотализатор може да помогне на " Левски "

Държавният тотализатор може да помогне на " Левски " в сложната обстановка, в която се намира, рекламирайки в клуба , съобщи министър председателят Бойко Борисов в събота на среща в Шумен. Така той официализира едноседмичния слух, че Българският състезателен тотализатор, който съгласно министъра на спорта Красен Кралев дава 30 млн. лева годишно на всички спортове, може да стане главен спонсор на синия клуб . В управлението на тотото влязоха двама някогашни играчи на " Левски " - Христо Йовов и Гошо Гинчев, които са доближени до премиера и до Кралев.

Ливан изпадна във финансова рецесия, не може да заплати вноска по дълга си

Премиерът на Ливан разгласи, че страната навлиза в тежка финансова, икономическа и филантропична рецесия, защото не може да извършва отговорностите си по заеми, достигнали 170% от Брутният вътрешен продукт на страната. В понеделник е падежът по заплащане на 1.2 милиарда $, само че не можем да създадем това заплащане, съобщи Хасан Диаб. По думите му валутните запаси са достигнали сериозно ниско и рисково равнище , на което може да се обслужват единствено най-основни потребности. Това е нова фаза от рецесията, избухнала през октомври и довела до през днешния ден до обезценяване с 40% на локалната валута. Хората нямат свободен достъп до банковите си сметки , безработицата и уличните митинги бързо порастват.

КОРОНАВИРУСЪТ

Уикендът още веднъж мина в сянката на набиращата скорост световна опасност от ковид COVID-19. След внезапното нарастване на случаите на зараза с ковид италианското държавно управление предприе невиждана мярка - разпореди слагане под карантина на 16 млн. души в региона Ломбардия и още 14 провинции в Северна Италия. Германия заяви за нови случаи на болест - за ден те набъбнаха със 163 и доближиха 847, като такива са регистрирани в 15 от 16-те провинции. От института " Роберт Кох " споделиха, че рискът от болест остава сдържан. По-рано министърът на опазването на здравето Йенс Шпан заяви, че пикът на болестта още не е минал и че в 80% от случаите то минава в лека форма или без никакви признаци. Според него по-големите прояви би трябвало да бъдат анулирани в страната. Броят на доказаните случаи на болест в Австрия набъбна през последното денонощие със 74 и доближи 104. За съществуване на вируса са били изследвани 4500 души, като над 300 са били сложени под карантина поради контакти със инфектирани. Случаи на болест са открити във всички провинции на Австрия, като към този момент в страната няма смъртни случаи. Австрия вкара изборен хигиеничен надзор по границата с Италия и анулира директните полети до Китай, Иран, Южна Корея, Милано и Болоня. Швейцарското държавно управление заяви, че следи деликатно обстановката в Италия след указа за слагане под карантина на част от северните региони на страната, само че границите остават отворени. За момента няма никакви ограничавания за влизане в Швейцария , където всеки ден идват на работа към 60 хиляди италианци. В Швейцария 264 души са дали позитивни проби за ковид. Най-малко 589 случаи на болест са открити в Испания, като най-вече са в самостоятелна област Мадрид. Поне 10 инфектирани са умряли. Хотел в Източен Китай, приспособен за карантинен център , се срути и минимум 10 души починаха. От общо 71 души, които са били в постройката при сриването й, 48 са били извадени от руините, а 23 души не престават да се търсят. Хотел " Синцзя ", които има 80 стаи, неотдавна беше преустроен в карантинно здравно заведение за хора, които са контактували със инфектирани с новия ковид. Нискотарифната самолетна компания Wizz Air разгласи, че неотложно стопира полети те си до Милано и Тревизо заради блокирането на северноиталианския район в опит за преодоляване на огнището на ковид. Пътниците с резервации ще бъдат пренасочени към различен маршрут на допустимо най-ранна дата. Клиентите могат да изискат цялостно възобновяване на в началото заплатената сума или 120% възобновяване на сумата като заем за различен полет с самолетната компания.
Светлинно шоу на летище Changi Jewel в Сингапур. Страната регистрира спад на туристите след експлоадирането на ковид

[Reuters]
ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Не става от ден до пладне. Ремонтът на язовирите не е като да ремонтираш лятната кухня в двора си " -
икономическият министър Емил Караниколов, който дава отговор за решаването на водната рецесия в Перник, пред " Нова тв "

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Турският президент разисква мигрантската рецесия в Брюксел в понеделник


Турският президент Реджеп Ердоган ще разиска мигрантската рецесия на среща с водачите на Европейския съюз в Брюксел в понеделник. Той упорства за повече помощ, с цел да се оправи Турция с притока на мигранти и бежанци от прилежаща Сирия след усилването на напрежението в провинция Идлиб. Анкара чака от Брюксел също безвизово пътешестване за нейните жители, както и по-изгоден митнически съюз.

ГЕРБ предлага Диана Ковачева да продължи да е омбудсман

В сряда - 11 март, изтича срокът, в който депутатите могат да оферират кандидатури за народен бранител. Досега в деловодството на Народното събрание е импортирана единствено една - на изпълняващия длъжността омбудсман Диана Ковачева, която е подкрепена от ГЕРБ.

Предварително попълнените данъчни заявления ще са налични от 10 март

Предварително попълнените заявления за облагане на приходите на физически лица ще бъдат налични на уеб страницата на Националната организация за приходите на 10 март. За задачата е необходим електронен автограф или личен идентификационен код (ПИК) , който е безвъзмезден и се взима от приходната организация. По самостоятелните партиди на данъкоплатците има и информация за получени приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем и дотации, изплатени на аграрни производители.

Здравният министър ще се срещне с представителите на самодейността за по-добра детска болница

На 9 март здравният министър Кирил Ананиев ще се срещне с представителите на самодейността за по-добра детска болница, които стачкуват против концепцията тя да бъде настанена в структура, издигната преди 40 години. В срещата ще вземат участие специалистите, по чиято оценка скелето на болничното заведение към момента може да се употребява, и определеният строителен консорциум от компании от групата на ГБС .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР