От този месец във възрастовата група 12-17 г. може да

...
От този месец във възрастовата група 12-17 г. може да
Коментари Харесай

МЗ: Бустерът с Pfizer при младежи е приложим 6 месеца след втора ваксина

От този месец във възрастовата група 12-17 година може да се приложи бустерна доза от имунизацията на „ Пфайзер “. Тя се слага минимум 6 месеца след приключен имунизационен курс със същата ваксина.
В тази възрастова група за първична имунизация утвърдени в Европейския съюз са двете иРНК ваксини – на „ Пфайзер “/ “Бионтех “ и „ Модерна “.
Завършеният имунизационен курс и бустерната доза оказват помощ на имунната система при среща с вируса да реагира съответно посредством основаните в резултат на имунизацията антитела.
Бустерната ваксина способства за дейно поддържане на ваксиналната отбрана без значение от възрастта, съществуването или неналичието на съпътстващи болести. Допълнителни дози ваксини (реимунизации) се ползват от десетилетия и при ваксинопредотвратими болести като коклюш, полиомиелит, тетанус, дифтерия и така нататък, напомнят от Министерството на здравеопазването.
Завършеният имунизационен курс и бустерната доза дейно защищават от тежко боледуване и следващи затруднения за здравето - така наречен пост-COVID положения.
При децата и младежите реакциите след слагане на бустерна ваксина не се разграничават от тези след първичната имунизация против COVID-19 и от тези след слагането на други ваксини в тази възраст. Най-често срещаните предстоящи нежелани реакции са болежка или зачервяване на мястото на убождането; отпадналост; болки в ставите и мускулите; настинка и нараснала телесна температура (редки случаи).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР