От този месец нататък - без повече руски газ в

...
От този месец нататък - без повече руски газ в
Коментари Харесай

Големият пример на малката Литва, която обяви независимост от руския газ

" От този месец нататък - без повече съветски газ в Литва. " - това написа в Twitter президентът Гитанас Науседа и добави, че страната прекъсва " енергийните си връзки с агресора. "

Това е първата страна в Европейския съюз, която стопира напълно вноса от Русия като реакция на войната в Украйна. Всички нейни домашни потребности ще бъдат покривани от полутечен газ, който ще влиза в страната през терминала на пристанището в Клайпеда, заяви енергийният министър Дайниус Крейвис.

" Това е резултат от дълготрайна политика в региона на енергетиката и актуалните инфраструктурни решения, " добави още той.

В протичащото се в Литва не липсва и символика. Страната бе една от дребното с два обособени дни, които празнуват независимостта ѝ, а в този момент към листата се прибавя и трети. Името на терминала, който прибавя втечнения газ? " Независимост ". 

Symbolic: on Independence Day imports non- gas via LNG terminal for the first time.
— Lithuania in NATO/#StandWithUkraine (@LitdelNATO)
" Ако ние можем да го създадем, може и цяла Европа, " сподели Крейвис. Държавата е 21-та по повърхност и 16-а по население в Европейски Съюз, само че макар дребните си параметри, дава важен образец за по-мащабните си съдружници.  

Литва работи по освобождението си от съветската енергийна обязаност от години, като " Независимост " стартира своята активност още през 2014 година. През 2021 Русия бе осигуряваше 38% от газът в страната, а през този януари процентът бе в допълнение занижен. Ако се наложи, страната е подготвена да се запасява от Латвия, а след 1 май - и от Полша. 

" При тези условия настояването на Русия газът да се заплаща в рубли става безсмислено, защото Литва към този момент не възнамерява да поръчва от тях и не чака нови парични преводи, " оповестява още Министерството на енергетиката. 

Остава в деяние преносът на съветски газ към Калининградския ексклав.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР