От товарните автомобили сме събрали с 27 млн. лева повече

...
От товарните автомобили сме събрали с 27 млн. лева повече
Коментари Харесай

Шушков: Близо 290 млн. лева са приходите от винетки и тол такси за шест месеца

„ От товарните коли сме събрали с 27 млн. лв. повече по отношение на таксите от винетки за леки коли. Това беше смисълът на тол системата – този, който разрушава повече пътищата, да заплаща по-високи такси. Предложили сме тежкотоварните коли, които минават несъмнено разстояние на територията на България, да получават и съответните отстъпки. “

Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Шушков пред „ Bulgaria on Air “.

По-късно заместник-министърът осведоми, че близо 290 млн. лв. са приходите от винетки и тол такси , събрани от началото на годината до 4 юни. Това е със 78 млн. лв. повече по отношение на същия интервал на м.г. и се дължи както на завишението на тол таксите от 1 януари т.г., по този начин и на по-добрата работа на администрацията на тол ръководството. Към 20 март 2023 година за първи път, откогато съществува системата у нас, приходът от товарни коли е по-голям, в сравнение с от леки.

От 1 юли следва да влезе в действие държавното разпореждане за нарастване размера на тол таксите . То трябваше да е налице още от началото на годината, само че с решение на служебния кабинет бе отсрочено с 6 месеца.

„ Подкрепяме предлагането на българския транспортен отрасъл да има отстъпка за товарните транспортни средства при изминаване на избрани километри, тъй като се оказва, че през 2021 година и 2022 година българските превозвачи са платили над 78% от събраните тол такси. Това значи, че е мощно недооценен директният трафик и главният длъжник на такси са българките компании “, разяснява още зам.-министър Шушков. Той осведоми, че е направено предложение пред европейските органи да се вкара редукция в таксите за превозвачите при постигане на избрани километри.

„ Очакваме постоянното държавно управление да прегледа този въпрос, както и нашите оферти за понижение на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа в нощните часове, или нарастването на цената на тол таксите при шофиране в събота, неделя и празниците. Целта е да насърчим използването на мрежата в късните часове и да я разтоварим в пиковите часове за леки коли “, сподели още той.

Според зам.-министър Шушков тол системата се нуждае от непрекъснато рационализиране и рационализация . В разговор с ползвателите се вземат решение проблемите, които пораждат при оперирането ѝ.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР