От това, което виждам, установявам, че хората които отговарят за

...
От това, което виждам, установявам, че хората които отговарят за
Коментари Харесай

Бивш шеф на Агенцията за бежанците: Не приемам извиненията на Калина Константинова! Тонът ѝ беше йезуитски и посланието й беше такова

" От това, което виждам, откривам, че хората които дават отговор за бежанските въпроси в държавното управление, или доста подцениха този въпрос, или е комбинирано с непросветеност. Не одобрявам извиненията на Калина Константинова. Първо - тъй като тонът ѝ беше йезуитски и посланието беше такова. Второ - от декларацията ѝ от предния ден останах с усещането, че тя не е чела Закона за леговище и бежанците. Не може с една декларация да се анулира силата на един закон. В него написа какво могат да получат, когато те предявят това право, то става обвързване за нашата страна ", разяснява някогашният ръководител на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев по Bulgaria ON AIR.

И попита какви промени са направени в изискванията за настаняване на бежанци през последните 6 месеца. Подчерта като проблем прехвърлянето на Агенцията за бежанците под шапката на разнообразни министерства през годините.

" Когато ние създавахме Агенцията и центъра в Харманли, " Военна рампа ", Европейска комисия ни отпусна 3 млн. евро. Ние реновирахме 20 000 км. м. сграден фонд. За 3 година от Агенцията са изхарчени 45 млн. лева и те са в непоносимо положение. Има Сметна палата, прокуратура - могат да се самосезират къде са отишли тези пари. След ремонт в " Овча купел " текат тоалетни ", сподели Чирпанлиев. Той посочи, че към момента не са връчени 4 500 статута на бежанци. Хората били в центровете за настаняване, статутите им - подготвени, само че никой не им ги връчвал.

" През годините Агенцията я унищожиха, най-способните хора напуснаха. За хора с по 2 висши образования заплатите са 800-1000 лева Голяма част от тях отидоха в " Гранична полиция ", дирекция " Миграция ", съобщи някогашният ръководител на Агенцията. Той е безапелационен, че страната ни разделя бежанците по това дали идват от Сирия и Афганистан или от Украйна, което разделяне идва от директивата на Европейска комисия за краткотрайна протекция. И дефинира дейностите на държавното управление като стихийни.

" Държавата не ги храни, парите идват от Европейска комисия. И беше казано, че колкото пари са нужни, толкоз ще бъдат давани. Затова се запитвам за какво бяха понижени парите за настаняване. Още повече, че ги даваме тези пари за хотелиерите и ги подкрепяме и тях. Нека от Европейски Съюз да желаеме парите, които са дали обещание ", прикани Чирпанлиев.

Той е уверен, че украинските бежанци могат да се интегрират в България, а огромна част от младежите с дребни деца имат настройката да останат в България.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР