От това, което се знае публично за стрелбата в Пловдив,

...
От това, което се знае публично за стрелбата в Пловдив,
Коментари Харесай

Юристи: Няма основание д-р Димитров да бъде съден за убийство

От това, което се знае обществено за стрелбата в Пловдив, няма никакви учредения доктор Иван Димитров да бъде съден за убийството на рецидивиста Георги Джевизов, защото става дума за неизбежна защита. Около тази позиция се сплотиха в студиото на „ Тази сутрин” някогашният вътрешен министър Емануил Йорданов, адв. Димитър Марковски и Юлиан Ангелов от ОП/ВМРО, чиято партия упорства за законови промени във връзка с отбраната на живота и здравето.

„ При тази фактология това е учебникарски образец по практикуване на неизбежна отбрана”, акцентира Марковски. По думите му дори да бъде открито, че доктор Димитров е имал нелегално оръжие, това ще е състав на друго закононарушение, за което би трябвало да получи условна присъда.

„ Крайно време е хората в България да схванат, че мярката за неотклонение не е част от наказването. Мярката за неотклонение по закон има за цел да попречи на обвиненият да се укрие или да извърши друго закононарушение – представете си по какъв начин докторът ще се укрие, в случай, че работи, има жена, има две дребни деца”, разяснява Йорданов.

--> Според него мярката за неотклонение се употребява за приемане на признания и за ограничение на правото му на отбрана.

Той означи, че през 1997 година е имало разширение на полето на неизбежната самозащита, само че Конституционен съд е отменило съвсем всички текстове и по тази причина в този момент измененията в тази посока би трябвало да са съобразени с решението. „ Човек би трябвало да знае, че умерено може да отбрани своето имущество без да има боязън, че ще бъде съден”, акцентира Ангелов.

И тримата – народен представител и двама адвокати, бяха безапелационни, че биха реагирали като доктор Иван Димитров, в случай че бъдат нападнати в фамилния си дом.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР