От ТЕЦ Бобов дол казват, че нямат задължение за изграждане

...
От ТЕЦ Бобов дол казват, че нямат задължение за изграждане
Коментари Харесай

ТЕЦ "Бобов дол" отрича твърденията на екоминистъра за проблеми с филтрите за горене на боклук

От Топлоелектрическа централа " Бобов дол " споделят, че нямат обвързване за създаване на нови пречиствателни уреди

© Георги Кожухаров Ръководството на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " отхвърля обвиняванията на екоминистъра Емил Димитров, че електроцентралата има проблеми с филтрите и по тази причина ще й бъде наложена възбрана за горене на отпадък.

И трите енергийни блока на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " имат построени електростатични филтри с коефициент на потребно деяние 99%, твърди в отговори до " Капитал " управлението на електроцентралата във връзка декларираното в четвъртък желание на министъра да наложи възбрана за горене на RDF в централата, до момента в който тя не извърши всички условия в комплексното си позволение. От обвързваното с Христо Ковачки сдружение обаче декларират пред " Капитал ", че " комплексното позволение не изисква създаване на нови пречиствателни уреди, за които загатва министърът ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Към момента въпреки всичко не е публично оповестено да има публикуван акт от екоминистерството за възбрана за горене на боклуци в Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". На фона на свадите с незанонния импорт на отпадък обаче против горенето на подобен има засилващ се обществен напън. Вчера към митинга на перничани за водната рецесия в града се включиха и хора от Бобов дол и близките обитаеми места с лозунги против горенето на отпадък.
Забраната обаче би имала последствия за столицата, защото Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е една от централите, с които София подписа преди дни многогодишни контракти за оползотворяване на получения RDF в завода за боклуци за към 15 млн лева, макар обществените настроения.

Към митинга на перничани пред Министерския съвет в събота поради водната рецесия се включиха и хора от Бобов дол и близките обитаеми места с лозунги против горенето на отпадък

Фотограф: Георги Кожухаров [Дневник]

Тука има - тука нема позволение

Комплексното позволение, което Топлоелектрическа централа " Бобов дол " има за разбъркване на въглищата с боклуци, е под изискване за монтиране на филтри и разширение на системата за мониторинг. Според Емил Димитров обаче филтърната апаратура на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " не била довършена, все пак там се горели и боклуци, които не са част от комплексното им позволение.
" Аз учтиво ги помолих да преустановят горенето в мощностите, за които нямат филтри - не са довършени по този начин, както са в комплексното позволение. Те бяха на друго мнение. Сега превъртяхме записите и се оказа, че са траяли да изгарят боклуци - не нездравословни боклуци, не рискови боклуци, не застрашаващи природата и популацията, само че боклуци, които не попадат в тяхното сложно позволение ", изясни екоминистърът на конференция в четвъртък. И разгласи, че ще издаде акт за преустановяване на изгарянето на отпадъци в ТЕЦ-а.

Според управлението на централата обаче комплексното позволение на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " изисква единствено и само да бъде разширена съществуващата мониторингова система към сероочистващата апаратура за премерване на изпусканите излъчвания с добавени три нови индикатора. " От септември 2019 година една от сероочистващите съоръжения, обслужващата един от блоковете, е разширена и настояща. В комплексното позволение ясно и тъкмо са разказани всички построени и настоящи пречиствателни уреди ", написа в отговорите до " Капитал ", като категорично се показва, че новото сложно позволение, с което от екоминистерството е разрешено оползотворяването на RDF, изисква само уголемение на контролната мониторингова система да бъде разширена, а не създаване на нови пречиствателни уреди.

Боклуците на София

Според управата на " Бобов дол " възбраната за горене на RDF ще сътвори проблем освен на самото сдружението, само че ще засегне и наболели публични ползи, касаещи екологосъобразното ръководство на дейностите с боклуци. " Дейността " оползотворяване " е предпочитана активност пред депонирането според въведената подчиненост в Закона за ръководство на отпадъците ", споделят от централата, която на 20 януари публично подписа контракт със Столичната община за оползотворяването на получения RDF в завода за отпадък.

Споразумението със София планува Топлоелектрическа централа " Бобов дол " в партньорство с " Топлофикация Сливен " да горят по 70 хиляди тона RDF на година, или към 40% от цялото количество, което градът генерира. За задачата сдруженията ще получат от общината 14.8 млн. лева без Данък добавена стойност в идващите три години. Това се постанова заради неналичието на лична апаратура за изгаряне на RDF.

От Топлоелектрическа централа " Бобов дол " настояват, че няма да има проблем с контракта заради обстоятелството, че сдружението взе участие в консорциум и плануваните количества има опция да бъдат преразпределяни. Но съгласно регистъра на екоминистерството " Топлофикация Сливен " има право да гори единствено по към 20 хиляди тона RDF на година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР