От тази сутрин на 26 април Полша не получава природен

...
От тази сутрин на 26 април Полша не получава природен
Коментари Харесай

Газът за Полша по Ямал - Европа спря

От тази заран на 26 април Полша не получава природен газ по газопровода " Ямал - Европа ". По данни на европейските газопреносни оператори към 04:00 ч. московско време потокът на природен газ в газоизмервателната станция " Кондратки " е намалял до нула.

През нощта на 24 април потокът също е бил спрян, само че по-късно обновен , оповестява " Интерфакс ".

Притокът на газ по други направления - Тетеревка и Високое на границата с Беларус и Дроздовичи на границата с Украйна, продължава в естествен режим.

Полският оператор пояснява обстановката като прекъсване на доставките на съветски газ, защото предишния петък е изминал крайният период за заплащане на енергийни запаси по новата скица - в рубли.

На 31 март президентът Владимир Путин подписа декрет, съгласно който някои страни би трябвало да заплащат за газа, доставен след 1 април, единствено в рубли . За тази цел в Газпромбанк се откриват специфични сметки в рубли и задгранична валута вид " К " за задгранични купувачи. Чуждестранният покупател заплаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на " Газпром ". В този миг се смята, че задължението за заплащане на естествения запас е изпълнено.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР