От тази събота в ЕС влиза в сила директива за

...
От тази събота в ЕС влиза в сила директива за
Коментари Харесай

От днес влиза в сила забраната за пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС

От тази събота в Европейски Съюз влиза в действие инструкция за опаковките, която приключва потреблението на пластмасовите артикули за еднократна приложимост.

Всяка страна членка би трябвало да одобри съответното законодателство, в което да отразява новите правила за тези произведения. Някои даже прибавят артикули в забранителния лист. В Германия и други страни членки на Европейски Съюз от 3 юли би трябвало да стартират да изчезват еднократни пластмасови артикули. Първоначално се стопира използването на чашки и кутии за храна от полистирен.

Новият закон за опаковките би трябвало да понижи количеството пластмасови боклуци. Законът обгръща, наред с други неща, пластмасови принадлежности за хранене, пластмасови чинии, сламки, чаши, в това число капачки за чаши, тапи за уши и пластмасови държачи за балони. Освен това възбраната се отнася за опаковки на храни за носене на стиропор, както и чаши от стиропор, съобщи „ Дойче веле “.

Забраната ще докара до икономисване на запаси, по-добро на околната среда и най-много отбрана на моретата, считат анализатори. Около 80% от отпадъчните води се състоят от пластмаса, огромна част от която е за еднократна приложимост. Тъй като рибите и другите морски животни постоянно ги смятат за хранителни боклуци и ги ядат, микропластмасите доближават и до човешката храна.

Сега търговците са задължени да преминат към продажба на такива артикули от рециклируеми материали, като стъкло или метал. Търговците на дребно, които към този момент са закупили и съхраняват в складовете си пластмасови произведения за еднократна приложимост, може да ги употребяват, до момента в който бъдат изчерпани.

Законът разрешава по-нататъшно потребление на мокри кърпички, подложки, тампони и тютюневи произведения с филтър, само че в бъдеще те би трябвало да имат информация върху опаковката или самия артикул, както и да показват какви екологични последствия биха били неправилното отнасяне. Забраната няма да обгръща пластмасовите бутилки за еднократна, защото те могат да бъдат рециклирани, отбелязва „ Дойче веле “.

Германският министър на околната среда приветства новите правила в Германия и Европейски Съюз и съобщи, че " възбраната скоро ще докара до по-добри, по-иновативни и по-екологични артикули и решения. "
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР