От тази есен учениците от първи до седми клас ще

...
От тази есен учениците от първи до седми клас ще
Коментари Харесай

Хартиени или електронни учебници – децата ще решават откъде да четат

От тази есен учениците от първи до седми клас ще могат да избират от кое място да четат уроците си – от учебника или от компютъра. В края на предходната образователна година държавното управление отпусна средства за достъп до електронно четими учебници.

Тази година 9-годишната Марина Велкова ще бъде в трети клас. Тя е от София, само че всяко лято се радва на свободата и безгрижието на игрите измежду природата. След щастливата почивка обаче ѝ следва бремето на тежката раница. „ Много ми тежи раницата, дори тежи повече от мен, тъй като имам доста учебници и тетрадки”, признава тя.

И Марина, и баба ѝ са чували за разновидността хартиените учебници да се заменят с електронни. И на двете концепцията им подхожда. „ Те ще облекчат децата, само че родителите дали ще имат опция да ги закупят, с цел да им дават. Това е значимо също”, счита Мария Маринова.

Родителите на възпитаници до седми клас не би трябвало да заплащат за електронно четимите учебници. Те ще бъдат точни копия на книжните, само че множеството не включват опция за интерактивно образование.

„ При тези електронно четими разновидности на учебниците учениците най-общо ще могат да ги употребяват от персонално електронно устройство в PDF вид, може и офлайн, само че от платформа на съответното издателство – тъй че да се запазят авторските права”, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Според учители към момента има фамилии, които не могат да купят електронни устройства на децата си. По думите на преподавателя по осведомителни технологии Стефан Дацов обаче учебните заведения могат да компенсират тази липса. „ Но по тази причина сме ние в учебно заведение, осигуряваме среда в компютърни кабинети, която могат да употребяват когато и да е отвън училище”, уточни той.

В първите дни на новата образователна година всички възпитаници ще получат обяснение по какъв начин тъкмо могат да получат достъп до нововъведението.

Електронните копия на учебниците са изцяло безвъзмездни за учениците, само че и хартиените остават в приложимост.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР