От тази есен още седем гнезда примамват черни лешояди в

...
От тази есен още седем гнезда примамват черни лешояди в
Коментари Харесай

7 нови гнезда очакват своите черни лешояди в Родопите

От тази есен още седем гнезда примамват черни лешояди в Източните Родопи, като общият брой на гнездата в региона към този момент са 10. През 2016 година бяха построени първите три гнезда за изчезналия преди десетилетия в България тип, а идващите три години се чака гнездата да са най-малко 20.

Идеята на изкуствените гнезда е да привлекат птици от националния парк Дадя в прилежаща Гърция, които да се открият в Източните Родопи и последователно да се възвърне популацията. В Гърция се намира единствената оживяла популация на черни лешояди на Балканите, а концентрирането на птиците в един регион покачва риска от изгубване.

Гнездата на черните лешояди са впечатляващи като размер. За основата им се употребява платформа с диаметър 1,50м., а дебелината може да доближи до 0,5м . Изграждат се от естествени материали, дребни клончета от дървета, поставя се зелен мъх, с цел да е зелено и по-атрактивно. Гнездата се " аранжират " по сходство на тези в Дадя, където редките птици гнездят на борове. От идната година ще има и още " усъвършенствания ", част от клоните в гнездата ще се боядисват с бяла багра, което ще наподобяват екскременти и ще придава на гнездото по натурален тип.

 На независимост са пуснати 15 лешояди в Сливен
На независимост са пуснати 15 лешояди в Сливен

Птиците са пристигнали у нас сред 2012 и 2014-та година от специфични центрове за рехабилитация

Гнездата се слагат към този момент втора поредна година от екипа на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Изграждането на гнездата е част от плана " Опазване на белоглавия и черния лешояд в Родопите ", реализиран взаимно с фондация " По-диви Родопи ". " Местата се избират въз основата на Географска информационна система модел и разнообразни научни изявления. Предвид се вземат разнообразни особености топографски характерности, желания на лешоядите, информация за горите ", изяснява Добромир Добрев, координатор на екипа на сдружението. След като се комбинират всички характерности се изготвя разбор и се избират най-подходящите места за гнездене.

Гнездата са направени тук-там, където постоянно минават лешояди от Гърция в търсене на храна в Източните Родопи. Предаватели демонстрират, че към момента няма данни за гнездене. " Това не е притеснително, тъй като интервалът е прекомерно къс ", изяснява специалистът. Опитът демонстрира, че би трябвало да минат най-малко два сезона преди да припознаят гнездото, по този начин е при останалите хищни птици. Всяка година се прави инспекция на гнездата и се ремонтират при потребност редом със градежа на новите.

 Поставиха сателитни предаватели на 30 лешояди в Източните Родопи
Поставиха сателитни предаватели на 30 лешояди в Източните Родопи

Предавателите наблюдават метода на живот и маршрутите на лешоядите

Поставянето на гнездата се реализира в границите на петгодишен LIFE + план " Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите ", създаден от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското сдружение за отбрана на птиците, WWF Гърция, Фондация за запазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично сдружение. Проектът цели да възвърне и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.

Кампанията " Полетът на лешояда ", към този момент може да бъде открита и в Платформата. С това даряването за превоза на младата брадата лешоядка от Швейцария до Спасителния център на Зелени Балкани става още по-лесно , а разновидностите за донорите - още повече.

Остават броени дни до 9 декември, когато CITES документите на птицата изтичат , а това бележи и края на вероятното време за превоза ѝ. На уеб страницата на Центъра, също, може да се намерят разновидностите за подаяние.

 51 дребни лешоядчета летят в Източните Родопи
51 дребни лешоядчета летят в Източните Родопи

Тази година за редките птици се грижи и специфична целодневна защита
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР