От своя страна Мицотакис каза, че спорът му със Сунак

...
От своя страна Мицотакис каза, че спорът му със Сунак
Коментари Харесай

Сунак засили критиката си към Мицотакис

От своя страна Мицотакис сподели, че разногласието му със Сунак е привлякъл интернационален интерес към тематиката за скулптурните фризове от античния атински храм, огромна част от които се намират в Британския музей в Лондон - така наречен Мрамори на Елгин. От 40 години Гърция води акция за връщането им в Атина.

В понеделник Сунак ненадейно анулира плануваната за вторник среща с гостуващия гръцки министър председател, откакто в изявление за Би Би Си той изрази желание да сложи още веднъж тематиката пред английския си сътрудник.

Във времето за парламентарен надзор в Камарата на общините Сунак сподели, че " беше ясно, че задачата на срещата не е да бъдат разисквани основни въпроси за бъдещето, а по-скоро да се театралничи и да се отворят още веднъж проблеми от предишното ".

Британският министър председател съобщи, че Мицотакис се е отметнал от заричане да не приказва обществено за скулптурите от Партенона по време на визитата си. " По въпроса бяха дадени избрани уверения на нашата страна и те бяха нарушени. Когато хората поемат задължения, те би трябвало да ги съблюдават ", съобщи Сунак.

От своя страна гръцкото държавно управление отхвърли да е давало сходни обещания.

Лидерът на английската съпротива Киър Стармър насочи рецензия към Сунак, че се е опитал да унизи гръцкия водач. " Аз разисках с гръцкия министър председател стопанската система, сигурността, миграцията. Също по този начин му споделих, че ние не бихме трансформирали закона във връзка с Мраморите. Не беше толкоз мъчно, господин министър-председател ", сподели водачът на лейбъристите.

Според гръцкия министър председател анулацията на срещата с английския му сътрудник няма да засегне дълготрайно гръцко-британските връзки

При срещата си с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу през днешния ден гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис сподели, че анулацията от английския министър председател Риши Сунак на среща им в Лондон няма да засегне гръцко-британските връзки в дълготраен проект. Той добави, че тези връзки имат забележителна историческа дълбочина, съобщи за Българска телеграфна агенция гръцката организация АНА-МПА.

Снимка: АНА-МПА/ БТА

Мицотакис също по този начин сподели, че анулацията на срещата има позитивна страна " в това, че справедливото искане на Гърция за повторното събиране на мраморите (скулптурите - бел.ред.) от Партенона закупи още по-голяма гласност освен в Обединеното кралство, само че и в международното публично мнение ".

От своя страна, Сакеларопулу сподели, че Партенонът е знак освен на класическия интервал, само че е значим за планетата, за международното културно завещание, тъй като е знак на демокрацията и философията.

" Събирането на мраморите е искане на страната съвсем от основаването на гръцката страна... и такова, което през последните години - и смятам това за доста значимо - срещна разбирането и признанието на интернационалното публично мнение, на английското публичното мнение. И това е може би най-голямата облага. Има някои въпроси, които не се вземат решение автоматизирано, а би трябвало време ", сподели тя.

Мицотакис се срещна със Сакеларопулу за постоянния месечен брифинг на гръцкия президент от премиера.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР