От своя страна министърът обещава санкции за общините, които не

...
От своя страна министърът обещава санкции за общините, които не
Коментари Харесай

Съдът на Европейския съюз ще наложи на България санкции заради мръсния въздух

От своя страна министърът дава обещание наказания за общините, които не подхващат нищо.

Очаква се съдът на Европейския съюз да наложи на България ежедневни наказания поради замърсяването на въздуха в пет зони в страната, една от които е София. Това сподели вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в Брюксел, където взе участие в съвещание на Съвета по околна среда.

Новото държавно управление ще отпусне 47 милиона лв. за справяне с казуса, а общините, които не подхващат нужните дейности, ще бъдат глобявани.

През 2017 година Съдът на Европейски Съюз реши, че България не съблюдава директивата за качеството на въздуха и в страната редовно се нарушават пределните равнища на прахови частици в пет зони, измежду които София и Пловдив.

В началото на декември тази година Еврокомисията предяви нов иск поради бездействието на българските управляващи и липса на каквито и да било ограничения. Министър Сандов чака съдът да постанови както еднократна, по този начин и ежедневни наказания, които ще текат до момента в който страната не усъвършенства качеството на въздуха.

" Аз съм задействал за първи път национално финансиране по въпроса от Предприятието за ръководство на действия по запазване на околната среда. Става въпрос за 47 милиона лв., които сега са в съгласувателна процедура и би трябвало от Нова година да могат българските общини, които имат този проблем с мръсния въздух, да аплайват за тези ограничения. Те обаче са съответни, не могат просто по този начин да употребяват едни пари. Аз чакам доста и от българските общини, тъй като страната не може да се оправи без тях ", съобщи Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите.

Министърът дава обещание наказания за общините, които не подхващат нищо.

" Няма да се поколебая и за нещо друго - тези общини, които не желаят да се оправят, да подхващат дейности, свързани с опазването на здравето на хората, тъй като опазването на чистотата на атмосферния въздух значи запазване на здравето на хората, през контролните органи, които ние имаме - Изпълнителната организация по околна среда, както и районните инспекции по околна среда и води да стартират да постановат наказания върху тези български общини, които не подхващат нужните дейности за решение на тези проблеми ", добави Борислав Сандов.

В Брюксел Сандов е разговарял с първия заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, който е заречен помощ за коригирането на Плана за възобновяване и напредък. Очакванията са държавното управление да върне модифицирания проект в Брюксел доникъде на януари идната година.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР