От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да

...
От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да
Коментари Харесай

Борисов разказал басня за независим прокурор

" От сутринта министър председателят Борисов събра ритуално министрите и стартира да споделя баснята за промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, с които се въвеждала фигурата на така наречен " самостоятелен " прокурор. Той щял да проверява основния прокурор и това отговаряло на условията на Венецианската комисия. Щял да прави следствия на основния прокурор от позицията си на шеф отдел във Върховната касационна прокуратура ".

Тази позиция изрази Мая Манолова , ръководител на " Изправи се.БГ " в известие до медиите във връзка измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, които кабинетът внася, за основаването на фигурата на " самостоятелния " прокурор.

Според Манолова става дума за " съшита с бели конци илюзия, в която Борисов пробва да вкара и българското общество , и специалистите, и интернационалните институции. "
 Независим прокурор ще проверява основния прокурор
Независим прокурор ще проверява основния прокурор

Той ще е с мандат от 7 години и ще се избира от прокурорската гилдия с 2/3 болшинство

Тя дефинира предложенията на премиера и кабинета като " безполезни " и представляващи " симулация на правосъдна промяна ".

Манолова счита, че такава " може да се реализира само и единствено с промени в Конституцията ", каквато министър председателят " умишлено не подхваща ".

Според ръководителят на " Изправи се.БГ " държавното управление " предлага фигура, непредвидена в Конституцията - на така наречен " самостоятелен " прокурор , който щял да проверява началника си - основния прокурор.
 Правосъдният министър се срещна с Венецианската комисия
Правосъдният министър се срещна с Венецианската комисия

Във връзка със законопроекта за въвеждане на ефикасен механизъм за следствие против основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища

Манолова припомня, че съгласно Конституцията няма " самостоятелен " прокурор, а Венецианската комисия показва, че без значение следствие може да се реализира от самостоятелна фигура, отвън системата на прокуратурата " .

" Според държавното управление фигурата на " самостоятелния " прокурор щяла да се избира от членове на Висш съдебен съвет - от прокурорската квота - които откакто излязат от Висш съдебен съвет обаче, остават подчинени на основния прокурор ", акцентира още Манолова и прибавя, че вместо тези промени, могат да се подхващат потребни и ефикасни промени.
 Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална конструкция
Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална конструкция

Критични бележки по правосъдната реформа…

В тази връзка Манолова поучава Борисов да направи три неща - да организира промяна посредством конституционни промени, да инициира промени в закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс, също и депутатите да предложат и да гласоподават смяна на структурата на Висш съдебен съвет, тъй че да се усили броят на съдиите, избирани от съдии, каквато е рекомендацията на Венецианската комисия.

Манолова е учудена и за какво опозицията и парламентарните партии не излизат с позиции.

По думите й " препоръчаните промени са противоконституционни и откакто кабинетът ги одобри " незабавно " , все ще се откри орган, от оправомощените, който пък незабавно да сезира Конституционния съд ".

Припомняме, през вчерашния ден правосъдният министър Данаил Кирилов се срещна с специалисти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефикасен механизъм за следствие против основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища.

Венецианската комисия одобри предстоящите рекомендации към страната ни за следствието на основния прокурор и промяната в правосъдната система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР