От страна на „Росатом“ е потвърдено желание за участие в

...
От страна на „Росатом“ е потвърдено желание за участие в
Коментари Харесай

Министър Петкова с горещи новини за АЕЦ „Белене“ и газовото бъдеще на България

От страна на „ Росатом “ е доказано предпочитание за присъединяване в реализацията на плана АЕЦ „ Белене “. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в „ Сутрешен блок “ по Българска национална телевизия.

„ Нека да запазим самообладание до 19 август. От страна на „ Росатом “ е доказано желанието в реализацията на плана АЕЦ „ Белене “. Очакваме крайната дата 19 август, когато ще забележим всички заявки на фирмите, които желаят да вземат участие в реализацията на този план “, сподели тя.

На въпрос дали може да чакаме реакция от страна на Европейска комисия, в случай че „ Росатом “ завоюва този план, Петкова отговори:

„ Не, не считам, че ще има сходна реакция. Както знаете процедурата, която ние разработихме е обществена, транспарантна. Съдържа съответните критерии, условия за безспорен еднакъв достъп на всички искащи да вземат участие в този вид процедура.

Отделно от това самата процедура беше оповестена в формален вестник на Европейски Съюз. Спазени са безусловно всички условия на европейското законодателство в региона на атомната сила “.

Тя уточни, че страната ни е подготвена да даде на Европейска комисия всяка информация, която тя изиска. Петкова добави, че на 19 завършва първият стадий от процедурата.

„ На 19 август ние чакаме да получим заявките на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на плана АЕЦ „ Белене “, разясни министърът на енергетиката. Тя уточни, че по-късно ще се изготви къса листа на всички искащи и страната ни ще реши с кои компании да води договаряния.

„ Обсъдихме благоприятни условия за суапови покупко-продажби по инфраструктурата сред Туркменистан и Русия и доставки на газ по Транкаспийски газопровод “, сподели Петкова.

„ Първо, може би е значимо да кажем това, че в границите на визитата на премиера Борисов и водената от него делегация успяхме да изпълним две благоприятни условия за разискване на взаимоотношенията с Туркменистан. От една страна беше извършено съвещание на междуправителствената комисия, въпреки това министър председателят и водената от него делегация имаше покана и взе присъединяване в Първия стопански каспийски конгрес.

Така че в границите на тези две събития тематиката енергетика беше една от най-обсъжданите. Това е напълно разумно, защото Туркменистан е четвърта в света по ресурси на природен газ. Това е Каспийският район, на който ние извънредно доста разчитаме, с цел да осъществяваме своите цели за диверсификация “, сподели министър Петкова.

Тя уточни, че енергетиката е била главно водеща тематика.

„ В диалога с президента на Туркменистан и с премиера Борисов беше разискван този въпрос. Беше подложен въпроса обвързван с опцията за реализиране на суапови покупко-продажби по инфраструктурата сред Туркменистан и Русия.

Беше разисквана опцията за доставки на природен газ от Туркменистан по инфраструктура, която следва да бъде построена, по този начин нареченият Транкаспийски газопровод, който ще даде опция за доставка на туркменски природен газ към пазарите на Европа през Южния газов кулоар “, изясни още министърът на енергетиката.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР