От страна на почти всички държави членки ние имаме много

...
От страна на почти всички държави членки ние имаме много
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Пробив за Шенген може да очакваме през декември

" От страна на съвсем всички страни членки ние имаме доста мощна поддръжка. Нидерландия изрази още веднъж своите обструкции, само че към момента нямаме публична позиция. Аз смятам, че обстановката, в която се намираме сега, геополитическият напън в допълнение ще наложат напън и върху Нидерландия да промени своята позиция и да не си разрешава да държи България отвън Шенген ", разяснява тя.

България би трябвало да има доста сериозна позиция и ясна дипломация, която би трябвало да бъде задача на всички, които имат публичност в Европа, безапелационна е тя.

Мигрантският напън по европейските граници е от няколко години. Ставали сме очевидци на нещастия и по италианската граница. Европа е наясно, че мигрантският напън е налице и са нужни повече обединяване и старания, с цел да се предотвратяват такива нещастия за в бъдеще.

 

" Трагедии като тази с убийството на българския граничар край Елхово за следващ път удостоверяват тезата, че сега разполагаме с нищожен запас за подсилване на външните граници на Европейски Съюз и ние пилеем този запас за поддържане на вътрешните граници с Гърция и с Румъния. Напротив, той би трябвало да бъде пренасочен към външноевропейската граница, което ще стане само и единствено с приемането ни в Шенген. Тази покруса никога не може да бъде омаловажавана, само че не може и да се употребява като инструмент или предлог за спомагателни условия за приемането ни в еврозоната. Ние сме изпълнили безусловно всички условия ", акцентира Пенкова.
Пенкова е скептична, че елементарно може да се откри снабдител на нуклеарно гориво, друг от Русия. Обясни, че би трябвало да бъдат обезпечени дългосрочност на доставките и сигурност.

 

" Диверсификацията в дълготраен проект е наш приоритет, само че преди всичко е сигурността на енергийния бранш и на европейските жители ", съобщи тя..
Евродепутатът разяснява обвързването на България със зелените покупко-продажби като уточни, че има краткосрочни ограничения, които да ни оказват помощ да се оправим с енергийната рецесия. По тематиката за затварянето на въглищните централи означи, че се касае за проект за деяние в границите на идващите 20 години, което е дълготраен небосвод.

В кратковременен проект на европейско и на българско равнище има три съответни ограничения, които се преглеждат сега.

 

" На първо място е таванът на свръхпечалбите на електропроизводители, които не употребяват изкопаеми горива. В нашия случай това би била нуклеарната ни централа. Това значи, че този таван е 180 евро на мегаватчас. Ако те продават електричество на по-висока цена - разликата отива в държавния бюджет и може да се употребява за подкрепяне на енергийно бедните семейства и на промишлеността. Другата мярка, взета на европейско равнище, е солидарната вноска. Тук приказваме за електропроизводители, които употребяват изкопаеми горива - газ, въглища. При тях се постанова облагане на свръхпечалбите. Държавата може да таксува 33% от техните облаги, в случай че те са с 20% повече спрямо предходните три години ", уточни Пенкова.

По тематиката за войната в Украйна Цветелина Пенкова съобщи, че Европа е обединена. Енергийната взаимозависимост, в която европейските страни се бяха сложили, би трябвало да е една алена лампа, тъй като, когато приказваме за постоянна енергетика, би трябвало да приказваме за самостоятелност и диверсификация, акцентира тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР