„От страна на българската компания беше изразена воля да се

...
„От страна на българската компания беше изразена воля да се
Коментари Харесай

Върбакова вече е в Прага. Петкова: ЧЕЗ решава за намесата на България

„ От страна на българската компания беше изразена воля да се даде опция страната да влезе в договорката за ЧЕЗ, тъй че да има контролно присъединяване. Г-жа Върбакова пое ангажимент да организира диалог с продавача, защото договорката още не е финализирана. Всичко е в ръцете на продавача”.

Това съобщи енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

„ Това, което аз знам, е, че компанията обществено оповести, че в средата на тази седмица ще стартират тези диалози и те се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани”, добави Петкова. На 3 март от Инерком Груп излязоха със известие, че от средата на тази седмица ще протекат договаряния с ЧЕЗ Груп за опцията българската страна да закупи дялове в "ЧЕЗ България ".

Собственикът Гинка Върбакова към този момент е в Прага, заяви тя, съобщи NOVA.

На 1 март, след среща сред кандидат-купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова и премиера Бойко Борисов, стана ясно, че страната е подготвена да купи надзорен дял от енергийната компания.

„ Ако има покупател, който е податлив да даде цената, която продавачът желае, то тогава това е пазарната цена и всички останали мнения на процедура са излишни”, разяснява още Петкова.

Според нея доста по-важно било да се върнем обратно във времето и да забележим по какъв начин се е стигнало до днешния ден, до днешните събития, още в далечната 2003 година.

„ Със специфична тактика на тогавашното държавно управление, която след това е призната и от Народното събрание, е ориентирана само и единствено към това по какъв начин да се приватизират електроразпределителните предприятия, които към този миг са били 7. Така че – специфична тактика, главен приоритет в политиката на държавното управление е била точно приватизацията на електроразпределителните предприятия, с главен претекст, че присъствайки в тези предприятия страната на процедура попречва опцията за привличане на финансиране. Хубаво е сътрудниците от Българска социалистическа партия да видят тази тактика, тъй като в нея е записано, че страната ще продаде 67% от този дял, а останалите 33, страната се ангажира да ги продаде в доста малко време. Това написа в тактиката. И още един доста значим въпрос – за какво тъкмо 33, а не 34%?”, попита Петкова.

Тъй като договорът за покупко-продажба сред Гинка Върбанова и „ ЧЕЗ Груп” е подписан в Прага и по британското законодателство, това усложнява възможната българска интервенция на страната.

ЧЕЗ бяга от България

Нинова упорства страната да изкупи ЧЕЗ

Българска социалистическа партия внесе три сигнала, свързани с енергодружеството, в прокуратурата.

Социалистите упорстват държавното обвиняване да ревизира произхода на парите на компанията на Гинка Върбакова, с които "Инерком " купува ЧЕЗ.

Настояват и за отговори, свързани с приватизацията на електроразпределителното сдружение по времето на кабинетите на Симеон Сакскобруготски и Бойко Борисов.

Междувременно Българска социалистическа партия не престават да събират подписи за прекъсване на договорката за продажбата на ЧЕЗ.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР