От Столичната община има процедура за обособяването на 50 места

...
От Столичната община има процедура за обособяването на 50 места
Коментари Харесай

От 1 декември т.г. центърът на София - забранен за най-старите и замърсяващи автомобили

От Столичната община има процедура за обособяването на 50 места за зареждане в София, заяви пред БНР-Радио София Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по превоз към Столичния общински съвет (СОС). Първоначално са препоръчани 120, само че броят е сведен поради невъзможността да бъде обезпечено електрозахранване.

Цените последователно вършат електрическите коли все по-достъпни, само че най-голямото предизвикателство остава инфраструктурата и опциите за зарядни станции, означи още Зарков.

По думите му от ден на ден частни станции се инсталират, само че при построяването на паркинги, това е наложително.

С решение на СОС от 1 декември т.г. най-старите и замърсяващи коли няма да бъдат допускани в идеалния център на София, удостовери още Зарков. Това са така наречен дребен и огромен кръг в столицата, а задачата е възстановяване на качеството на въздуха.

Забраната се разисква преди година и беше призната с решение на СОС, като е даден съвсем година гратисен интервал.

Забраната ще важи 3-те зимни месеца - от декември до февруари в това число. Обособените нискоемисионни зони са две - “малък ” и “голям ” кръг.
Тази зима ограничаването ще важи единствено за дребния кръг, който обгръща пространството сред бул. „ Васил Левски “, бул. „ Патриарх Евтимий “, бул. „ Ген. Скобелев “, ул. „ Опълченска “, бул. „ Сливница “.

От 1 декември т.г. в него няма да могат да влизат коли от най-замърсяваща категория 1.

За улеснение на софиянци, Географската осведомителна система (ГИС) – София е изработила онлайн карта, в която всеки може да ревизира дали даден адрес попада в зоните, неразрешени за прекосяване на МПС от ниска екокатегория, както и от кой момент влиза в действие съответното ограничаване. Картата е в тестови интервал.

От 2024 година в дребния кръг през зимата няма да могат да влизат и тези със стикер Евро 2 - създадени до началото на 2000 година

През 2027 година възбраната ще обгръща и колите с Евро 3, т.е. създадени преди началото на 2005 година

В Големия кръг възбраната за влизане на коли със стикер Евро 1 ще бъде въведена от декември от 2025 година, а от 2028-а няма да се позволяват и тези с Евро 2.

Контролът в кръговете ще става с камерите за видеонаблюдение, които разчитат номерата, и ще се ревизират екостандартите им.

Забраната няма да важи за живущите в тези региони. Хората с гаражи, които нямат винетен стикер за платените зони, би трябвало да записват автомобила си за влизане в кръга. Електронна регистрация е допустима за хората в неравностойно състояние във връзка с напредването.

След първата година на мярката ще бъде оценен резултатът, добави Зафир Зарков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР