От старата руска войска е унаследена в съветската армия традицията

...
От старата руска войска е унаследена в съветската армия традицията
Коментари Харесай

Убитият от ИД в Сирия Валерий Асапов е десетият руски генерал, загинал в локални конфликти след 1980 г. Кои са другите?

От остарялата съветска армия е унаследена в руската войска традицията военачалниците от всички степени да бъдат оптимално напред в бойния ред. Например във Втората международна война са починали 416 генерали и адмирали, измежду които 4 командващи фронтове, 22 командващи армии, 54 командири на корпуси, 117 командири на дивизии. Тази традиция е жива и в наши дни. На 24 септември 2017 година съветското МО заяви за гибелта край Дейр ез-Зор на старшия на групата на съветските военни съветници в Сирия генерал-лейтенант Валерий Асапов при минохвъргачен обстрел от страна на ИД на командния пункт. Той е 35-ят умрял съветски военнослужещ в Сирия.

По този мотив редакцията на ТАСС сформира последователност на другите 9 починали руски и съветски генерали от армията за 40 година: трима в Афганистан, двама в Северна Осетия и четирима в Чечня. Кои са те?

Афганистан

На 5 септември 1981 година в региона на голия планински масив Луркох (югозападната част на страната) в свален от муджахидините вертолет Ми-8Т умира заместник-командващият на Военновъздушни сили на Туркестанския боен окръг генерал-майор Вадим Хахалов . Тялото му е евакуирано след извършена бойна интервенция във враждебния регион.

На 19 февруари 1982 година в Афганистан умира генерал-лейтенант Пьотр Шкидченко , заместител на основния боен консултант и шеф на група за ръководство на бойните дейности в ДРА. Вертолетът Ми-8 на афганистанските Военновъздушни сили с Шкидченко на борда е обстрелян от земята край югоизточния град Хост, направил несполучливо наложително кацане и изгорен. Заедно с него починали 4 руски летци. Посмъртно му е присвоено званието Герой на Руската федерация.

На 12 ноември 1985 година в Афганистан умира съветникът на командващия Военновъздушни сили на Афганистан генерал-майор от авиацията Николай Власов . По време на военен полет от Кандахар за Шинданд той пилотирал афганистански изтребител МиГ-21бис, само че е свален с портативен ЗРК. Успял да се катапултира, само че е погубен от муджахидините.

Други двама руски генерали – Анатолий Драгун и Леонид Цуканов – умряли в Афганистан от естествена гибел, в основата на това стои хроничното напрежение и преумората, както и неспособност да поставят грижи за здравето си.

Северна Осетия

На 1 август 1993 година в региона на село Тарское от засада е изработен на сито лек автомобил, с който пътувал на договаряния командирът на 42-и армейски корпус от Северокавказкия боен окръг генерал-майор Анатолий Корецки с 6 души екип и защита. Генералът и още двама са убити, останалите са ранени. Престъпниците не са открити.

На 16 април 1998 година на шосето Моздок-Владикавказ на прохода Хурикау при обстрел на автоколона е погубен генерал-майор Виктор Прокопенко от Генералния щаб на съветската войска. Убийците не са открити.

Чеченска република

На 18 януари 2000 година в чеченската столица Грозни в престрелка със сепаратисти умира заместник-командващият на групата федерални войски „ Север” генерал-майор Михаил Малофеев . Посмъртно получава звание Герой на Руската федерация.

На 17 септември 2001 година в покрайнините на Грозни чеченските сепаратисти с ПЗРК „ Игла” смъкват съветски вертолет Ми-8. Загиват 13 души, в това число генерал-майор Анатолий Поздняков и генерал-майор Павел Варфоломеев от Генералния щаб. Терористите са разкрити и наказани на пожизнен затвор.

На 29 ноември 2001 година 15-годишно момиче-камикадзе се самовзривява на площад в град Урус Мартан по време на среща на военния комендант на града генерал-майор Гайдар Гаджиев . От получените тежки рани генералът умира след два дни във военна болница в Моздок.

На 6 март 2000 година в село Ведено в командния си пункт умира от остра сърдечна непълнота командващият групировката на морската пехота в Северен Кавказ генерал-майор Александър Отраковски . Посмъртно получава званието Герой на Руската федерация.

Според открити източници, с изключение на генералите от съветското МО, от 1992 година в Северен Кавказ са починали (убити или умряли от естествена гибел по време на бойните действия) общо 11 генерали от милицията, вътрешните служби, ФСС и други ведомства.

Превод и редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР