От Стандърт енд пуърс” (S&P) очакват икономиката на България да

...
От Стандърт енд пуърс” (S&P) очакват икономиката на България да
Коментари Харесай

S&P: Войната в Украйна ще причини шок на икономиката в България

От „ Стандърт енд пуърс” (S&P) чакат стопанската система на България да претърпи потрес поради войната в Украйна.

Международната рейтингова организация обаче удостовери постоянния кредитен рейтинг за България.

В края на предходната година S&P разгласи, че България ще означи растеж от над 4% през 2022 година, до момента в който в този момент прогнозата им е растежът се забави до 1,6%. Очакванията са обаче шокът да е краткотраен и растежът да се ускори през 2023 година
Сред отрицателните резултати е и растеж на инфлацията, което ще докара до понижаване на разполагаемия приход на семействата.
Само преди два дни стана ясно, че България ще си сътрудничи в сферите на стопанската система, енергетиката и сигурността, както и опциите за увеличаване на политическия разговор сред двете страни с Кралство Саудитска Арабия. Теодора Генчовска и принц Фейсал бин Фархан ал Сауд организираха диалог на четири очи в постройката на Министерство на външните работи, след който обрисуваха пред медиите главните акценти от него.

„ Кралско Саудитска Арабия е измежду най-важните сътрудници на България в Близкия изток. От съвместен интерес е да разтеглим сферите на икономическо съдействие сред двете страни, където има избран необработен капацитет, както и да увеличим стокообмена. Бихме желали да задълбочим контактите си в региона на енергетиката, в това число нуклеарната. България разполага с потенциал за даване на услуги и експерти в региона на извеждането от употреба и ръководство на радиоактивни боклуци. Страната ни е с положителни обичаи и стратегии за образование на енергийни специалистr “, означи министър Генчовска.

Като друга евентуална област на съдействие тя уточни защитата и разгласи, че към този момент е отправена покана на Кралство Саудитска Арабия за присъединяване във военното ревю „ Хемус 2022 “, което ще се организира при започване на юни.
По време на диалозите е наранена и региона на туризма, добави Генчовска.
„ Разгледахме опцията за съдействие за превъзмогване на последствията от войната в Украйна, свързани с напъните на нашата страна за реализиране на диверсификация на доставките на природен газ и петрол “, сподели тогава българският външен министър.

Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд означи, че България има доста благоприятни условия във военния бранш и двете страни би трябвало да работят за задълбочаване на съдействието в тази област. Той разяснява още, че е уведомил Теодора Генчовска за равнището на сигурност в района на Близкия изток.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР