От сряда (10 ноември) училищата в общините със заболеваемост над

...
От сряда (10 ноември) училищата в общините със заболеваемост над
Коментари Харесай

Защо, къде и как: достъпът до училище с COVID тест е в сила от 10 ноември

От сряда (10 ноември) учебните заведения в общините със заболеваемост над 250 души на 100 хиляди население могат да преминат от отдалечено към присъствено образование на учениците от първи до четвърти клас, в случай че децата бъдат тествани с така наречен щадящи проби (с обособяване на слюнка) или имат документ за преболедуване (валиден е до една година от датата на заразяването, открито с PCR или антигенен тест), а от четвъртък и в случай че имат. Според изискванията на Министерството на образованието, с цел да може да се премине към присъствено образование, най-малко половината от учениците в дадена паралелка би трябвало да имат подписано позволение за тестване или уверение за преболедуване.

За организацията на присъственото образование родителите имаха към три дни, че са съгласни детето им да бъде тествано два пъти седмично - в понеделник и четвъртък преди началото на образователния ден. Според данни на Министерството на образованието, т.е. родителите им са подписали нужното позволение за проучване.

Училищният личен състав би трябвало да има документ за COVID-19 за имунизиране, преболедуване, проучване, антитела или да бъдат тествани на място с антигенен тест с проба от носа и гърлото. Според поръчките на министъра на образованието тестването на децата ще продължи до момента в който заболеваемостта в дадената община спадне до 250 нови инфектирани на 100 хиляди население.

В 15 области обаче заради дефицит на щадящи проби. Министерството на образованието осведоми, че към този момент не е известно по кое време ще дойдат към 200 хиляди теста, планувани за регионите на: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

" Дневник " напомня отговори на най-често задавани въпроси, и прибавя други, основани на читателски запитвания след информация в заповедите, насоките и изявленията на управляващите.

Как да схвана дали детето ми ще учи онлайн или ще би трябвало да се тества?

Краткият отговор е: от учебното заведение, в което учи детето. По-подробният включва редица неясноти към представянето на информация от управляващите каква е заболеваемостта в дадена община.

Министерството на здравеопазването показва ежедневно данните на равнище области. Публична информация по общини отсъства, макар че решенията за формата на образование са на локално равнище. Здравното ведомство изпраща данни към кметовете за брой инфектирани души в дадена община и се чака общинската администрация за пресмята заболеваемостта.

Тъй като обаче тази информация не е обществена, родителите не могат да наблюдават трендовете - дали има растеж, задържане или спад на заболеваемостта - и надлежно не могат да имат настройки от по кое време ще стартира и какъв брой време ще продължи тестването.

Кога и по-големите възпитаници ще имат опция за присъствено образование?

Още когато, министрите на образованието и опазването на здравето оповестиха, че в случай че механизмът с тестването сработи добре, ще се пристъпи към присъствено образование и за по-големите възпитаници. Това обаче зависи и от доставките на щадящи проби.

Другата опция е да спадне равнището на заболеваемост в страната и в обособените общини под 250 нови инфектирани на 100 хиляди население, с цел да може учениците да се върнат към присъствен образователен развой. Предвид, това надали ще бъде скоро.

С какви проби ще бъдат изследвани децата?

Децата ще бъдат тествани с антигенни проби. Тоест, проучването търси дали човек е вирусоносител. Антигенните проби за децата са от така наречен щадящи проби - за тях не се взимат проби от носа и гърлото, а се отделя слюнка.

Министерството на образованието получава два вида антигенни проби със слюнка - при едните тя се отделя в торбичка, в която се напоява специфична съчка, а при другите - детето отделя слюнка през фуния в резервоар. Министерството на образованието разгласява, които демонстрират по какъв начин се вършат тестванията.

Защо учениците би трябвало да се тестват в учебно заведение, а не у дома?

Според Министерството на образованието с тестването в класната стая може в по-голяма степен да се подсигурява, че средата е безвредна. Само учениците със специфични просветителни потребности могат да бъдат тествани у дома.

" Без да слагаме под подозрение отговорността на родителите за техните лични деца, ниското равнище на имунизиране и всеобщата опозиция против ограничения, които се употребяват сполучливо в други страни, демонстрират, че към сегашния миг обществото ни не демонстрира задоволителна зрялост при отбраната на публичното здраве, в това число и детското ", написа ведомството в отговори на най-често задаваните въпроси. Представя и още причини: По време на теста учениците.

Може ли детето да закусва преди учебно заведение, щом ще бъде тествано?

С декларацията за единодушие за тестване, която родителите подписват, е записано, че 30 минути преди проучването детето не би трябвало да е яло и пило нищо.

След теста учениците би трябвало да измият ръцете си с вода и сапун, а масите и чиновете, където е правено проучването, да бъдат дезинфекцирани.

Кой ще прави теста?

В заповедта на министрите на опазването на здравето и образованието е записано, че тестванията се вършат от двама души, които могат да бъдат както учители, по този начин и представители на непедагогическия личен състав. Могат да се включат и доброволци (родители, посредници, представители на БЧК ), в случай че имат годен документ за имунизиране, преболедуване или проучване за COVID-19.

Не е наложително да участва здравна сестра, защото не са комплицирани и не изискват здравно обучение, обявиха неведнъж представители на Министерството на образованието.

Какво ще стане, в случай че пробата на детето е позитивен?

Ако резултатът на обещано дете е позитивен, то би трябвало да бъде отделено от останалите, да бъде под наблюдаване на възрастен, да постави маска и да бъдат известени родителите му. Те пък следва да се свържат с персоналния доктор на детето.

От насоките на министрите на образованието и опазването на здравето се схваща, че, с цел да може детето да се върне в клас, би трябвало да показа негативен резултат от проучване за ковид в лаборатория.

Ако и това проучване се окаже позитивно, то следва процедурата по известяван на Регионалната здравна ревизия (РЗИ), която би трябвало да сложи под карантина контактните на детето лица.

Как се изхвърлят тестванията?

В на Министерството на образованието е написа, че негативните проби се събират в елементарни торни за боклук и се изхвърлят в контейнерите за разбъркан битов боклук.

Положителните проби би трябвало да се прибират в специфична картонена кутия за изгаряне на рискови боклуци. " Съдът може да е с размер 10 или 20 литра. Училищата сами купуват тези кутии, които са налични на пазара в България и костват по няколко лв. ", написа министерството.

Кутиите с позитивни проби следва да се съхраняват в обособени пространства, до които имат достъп единствено хора, избрани от шефа или медицински експерти. След като нуждата от тестване за вървене на учебно заведение спре (тоест, заболеваемостта в дадената община спадне под 250 души на 100 хиляди население), кутиите ще бъдат предадени на РЗИ. София е изключение от това изискване поради огромния брой възпитаници и кутиите биха могли да бъдат предадени и когато се съберат три.

Всички въпроси и отговори за тестването в учебните заведения, систематизирани от Министерството на образованието, четете

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР