От срещата на върха на НАТО във Вилнюс очаквам да

...
От срещата на върха на НАТО във Вилнюс очаквам да
Коментари Харесай

Денков от Вилнюс: Украйна ще стане член на НАТО, но не и докато е във война

" От срещата на върха на НАТО във Вилнюс чакам да има краен резултат, в който категорично се споделя, че Украйна ще бъде поканена тогава, когато събитията разрешават ".

Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков при идването си на форума във Вилнюс, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му това подхожда като наличие на неотдавна признатите заявления от Народното събрание и Министерския съвет.

" Ще има ясна вероятност, че Украйна ще стане член на НАТО, само че по тази причина би трябвало да имаме съответните условия. Докато Украйна се намира в положение на война със прилежаща страна, няма по какъв начин да бъде призната, само че ще са ясни изискванията, при които тя ще бъде призната вероятно ", сподели Денков.

Той означи, че за първи път след Студената война се вършат районни проекти, които да приготвят страните при вероятно нахлуване от изток.

" Важно за нас е да надградим потенциала, който имаме през днешния ден и този потенциал да бъде интегриран с потенциалите на прилежащите страни - Румъния, Турция и също по този начин с потенциалите на другите натовски страни ", добави министър председателят.

Той добави, че България е заложила още идната година да има разноски за защита в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт, а по-следващата да бъдат още по-високи.

Не се чака да има втора бойна група, сподели Денков в отговор на журналистически въпрос дали се планува втора съюзническа конструкция - сходна на бойната група в България.

" Очаква се да надградим в този момент съществуващата бойна група, тя е на равнище батальон, в случай че използваме нашите термини, само че тя би трябвало да бъде надградена, разширена с бойни благоприятни условия, с персонален състав, тъй че да отиде на равнище бригада ", сподели още Денков.

" Съюзниците от НАТО ще изпратят ясно обръщение за това по какъв начин Украйна може да стане член на алианса в бъдеще ". Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от Българска телеграфна агенция.

" Очаквам съдружниците да изпратят ясно, единно и положително обръщение по пътя към участие на Украйна ", сподели Столтенберг при идването си за началото на срещата на върха на страните членки на алианса.

Той добави, че с изключение на решенията, които ще вземе през днешния ден Северноатлантическият съвет, ще има и двустранни гаранции за сигурността на Украйна, която към този момент повече от 500 дни се пробва да отблъсне от територията си нахлулите съветски войски.

" Някои съдружници водят двустранен и многостранен разговор с Украйна за продължение на поддръжката за Украйна... това ще добави и надгради решенията, взети на срещата на върха на НАТО ", сподели той.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР