От средата на февруари има сериозен интерес към проекта АЕЦ

...
От средата на февруари има сериозен интерес към проекта АЕЦ
Коментари Харесай

Държавна ядрена компания на Китай има интерес към АЕЦ Белене

От средата на февруари има сериозен интерес към плана АЕЦ "Белене " от страна най-голямата държавна нуклеарна компания в Китай "Си Ен Си ". Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен надзор. Тя посочи, че китайската компания е подала писмо до Националната електрическа компания, в което декларира, че демонстрира интерес към този план.

Енергийният министър осведоми още, че през предходната седмица и Европейската капиталова банка също е декларирала, че демонстрира интерес към опцията да финансира този план. Петкова уточни, че ползата на банката е обвързван и с много условности, които са свързани с това по какъв начин този план ще бъде финансово структуриран, както и каква ще бъде възвръщаемостта и облагата.

Теменужка Петкова добави, че прецизно ще бъде изпълнено решението на Народното събрание от 2 март и в изискания период ще бъдат показани на Народното събрание другите разновидности и оферти за най-рационално потребление на оборудването за АЕЦ "Белене ".

Тя заяви, че и подаденото писмо от страна на китайската компания ще бъде включено в предлагането за решението. "Готвим такова предложение. В министерството към този момент е основана работна група. В нея са включени специалисти от БЕХ, НЕК, Директива за птиците "Радиоактивни боклуци ", АЕЦ "Козлодуй " и специалистите от министерството, тъй че да можем в границите на периода, който Народното събрание дефинира, да създадем тези оферти и на база на анализите, които ще бъдат направени, да се върви напред ", добави Петкова.

На Народното събрание, по всяка възможност, ще бъдат препоръчани разнообразни разновидности за АЕЦ "Белене ", изясни пред публицисти в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова. Те ще имат икономическа и финансова аргументация, тъй че да бъде взето само най-хубавото решение за България - от една страна, да се подсигурява енергийната сигурност на целия район, от друга - да има опция за осъществяване на облага.

Търсят се благоприятни условия планът да бъде осъществен като районен, балкански, само че не би трябвало да се изключват и всички останали вероятни разновидности, посочи тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР