От спалнята в мотрисата: Строи се първата жилищна сграда в

...
От спалнята в мотрисата: Строи се първата жилищна сграда в
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Притеснения на имотния пазар в България; Справедливият преход в Стара Загора

От спалнята в мотрисата: Строи се първата жилищна постройка в София с връзка към метрото
В последната седмица в обществените мрежи все по-често се появява реклама на постройка от разбъркан вид в София, която е с топла връзка с метрото. Става въпрос за M-Tower, след чието довеждане докрай ще бъде първата жилищна постройка в страната, която има топла връзка с метрото. За момента единствено столичният мол Paradise Center може да се похвали с сходна съгласуваност с градската железница.
Притеснения и комплициране обзеха имотния пазар в България
Тази година в България евентуално ще станем очевидци на два процеса – леко повишение на лихвените проценти и надлежно леко закъснение на жилищния пазар. Това предвижда доктор Мирослав Владимиров, учител в Икономическия университет – Варна и член на Съвета на шефовете на „ ЕРА България “.
Продавачите на първокласни парцели в София към този момент са подготвени на отстъпки в цената
Продавачите на жилищата в по-високия сегмент към този момент са подготвени на отстъпки в цената. Докато през 2022 година съвсем никой не беше податлив смъква цените си, през 2023 година това стартира последователно да се трансформира. При 22% от осъществените покупко-продажби за първокласни парцели в София междинната цена е свалена с 3.3%. Това излиза наяве от изследване на консултантската компания Colliers на пазара на жилищни площи във висок и приблизително висок сегмент в София през второто полугодие на 2023 година
Банките в България отпускат все по-големи жилищни заеми
Банките в България отпускат все по-големи ипотечни заеми, което е обвързвано с продължаващото повишаване на цените на парцелите. Това излиза наяве от провежданата от Българската национална банка (БНБ) анкета за кредитната активност на банките в страната към края на 2023 година
Лихвите по жилищните заеми в България остават на дъното
Лихвите по жилищните заеми в България не се оттласкват от многогодишното си дъно и при започване на новата 2024 година Официалната статистика на Българската национална банка демонстрира, че междинният лихвен % по ипотеките в България се намалява минимално с 0.1 пункт по отношение на предходния месец до 2.57%.
За месец банките в България завоюваха 183 млн. лева
Банките в България генерираха 183 млн. лева облага единствено в границите на месец януари. Новата година стартира мощно за финансовите институции, които изпратиха рекордна 2023 година с внушителната облага от 3.4 милиарда лева. Финансовият резултат за първия месец от годината е с 68 млн. лева или близо 60% над този от януари 2023 година, сочат формалните данни на Българската национална банка.
Хърватия поучава България за еврозоната
Гуверньорът на Хърватската централна банка Борис Вуйчич описа пред българските депутати по какъв начин се е случил процесът по присъединение на страната му към еврозоната и изведе някои поучения. Гостуването му в България идва на фона на проектите на страната да стане 21-вият член на валутния съюз от 1 януари 2025 година В момента България не извършва единствено един критерий – инфлационният, или така наречен ценова непоклатимост.
Q&A: Каква ще бъде ролята на Българска народна банка в еврозоната?
България се е насочила към еврозоната и даже да не успее да влезе през 2025 година, както възнамерява държавното управление, това с огромна възможност ще се случи през 2026 година Една от огромните промени, с изключение на промяната на валутата, е обвързвана с правата и отговорностите на Българската национална банка (БНБ). Институцията ще продължи да съществува и даже ще взе участие в определянето на паричната политика на еврозоната и във взимането на други значими решения.
Европейска комисия утвърди единствено половината автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле
Европейската комисия утвърди единствено едното платно на автомагистрала на „ Струма “ през Кресненското дефиле. Става въпрос за придвижването от Кулата към София, което ще мине по източния скат на Кресненския пролом. За другото платно обаче – от София към Кулата – занапред ще се преглеждат вероятните други възможности, излиза наяве от прессъобщение на Министерство на районното развиване.
Подкаст | Дори модифицираният вид на „ Струма “ през Кресна не е автомагистрала
От 27 години не престават полемиките за автомагистрала през Кресненския пролом и на 27-мата година ние имаме решение, което е доста надалеч от автомагистрала “. Това сподели инж. Румен Марков в 8-ия епизод от втория сезон на подкаста на Economic.bg „ Едно мислено “. Той е строителен бизнесмен и шеф на българска компания, която е изготвила план за пълноценно жп и пътно прекосяване през проблематичния сектор и транспортно свързване с Гърция.
БДЖ ще заплати 30 млн. лева за 76 използвани вагона от Deutsche Bahn
След като в средата на януари транспортният министър Георги Гвоздейков разгласи, че „ БДЖ – Пътнически транспорти “ ще закупи вагони втора ръка от немските железници, в този момент сдружението прави крачка да официализира придобивките. За задачата пътническото държавно жп сдружение започва процедура за договаряне без предварителна покана за присъединяване. От нея най-сетне излиза наяве и каква е цената на въпросите 76 използвани вагона. Общата им стойност е над 29.7 млн. лева без Данък добавена стойност.
Френската Alstom апелира търга за 35-те електрически влака по ПВУ
Тръгналата отначало процедура за доставка на 35 електрически мотрисни влака (ЕМВ) е спряна. Министерството на превоза не е разгласило информация за какво, само че най-вероятно това се дължи на тъжба от френската компания Alstom SA, която е входирана в Комисията за защита на конкуренцията на 22 февруари.
„ БДЖ-Товарни транспорти “ регистрира над 8.7 млн. лева загуба през 2023 година
„ БДЖ-Товарни транспорти “ е на загуба от над 8.7 млн. лева за 2023 година поради понижени доходи от транспорт на товари с 14% по отношение на предходната година, както и поради по-малка държавна отплата на цените на силата, само че и поради по-големите инфраструктурни такси. Това сочат предварителните данни за финансовите резултати на сдружението, показани от транспортния министър Георги Гвоздейков след питане от народния представител Димо Дренчев („ Възраждане “).
Скришом кабинетът отпусна 50 млн. лева за транспортния отрасъл
Българският транспортен отрасъл ще получи 50 млн. лева помощ поради войната в Украйна и влошената икономическа конюнктура. Новината бе оповестена първо от Камара на автомобилните превозвачи в България с прессъобщение до медиите. Изпълнителният шеф Димитър Димитров разяснява за Economic.bg, че превозвачите за първи път едвам в този момент получават сходни средства. И всичко щеше да е задоволително, в случай че обаче въпросните пари не бяха отпуснати тихомълком от кабинета.
Световната банка може да съветва генералния проект за „ Марица-Изток “
Министерство на енергетиката създава общоприет проект за комплекса „ Марица-Изток “ в Стара Загора и работи по привличане на интернационалните консултанти, които да подкрепят процеса. Това сподели Христина Стоичкова, държавен специалист в енергийното ведомство, по време на третото събитие по европейския проект „ Преход на опциите “, проведено от „ Бранд Медия България “, издател на медийните уеб сайтове Economic.bg, ESGnews.bg и Kmeta.bg, и Агенция за районно икономическо развиване – Стара Загора.
Мерките по кохезионната политика на Европейски Съюз са едва познати в Стара Загора
Значителна част от жителите на Стара Загора и района споделят, че са осведомени относително добре с инструментите на Европейския съюз за доближаване (кохезионната политика). Но извънредно дребен % от тях могат да посочат съответни ограничения и планове, изпълнявани в града и района. Това са част от изводите от социологическото изследване, осъществено от организация „ Тренд “, по поръчка на „ Бранд Медия България “, като част от осъществяването на европейския проект „ Преход на опциите “ (Transition Opportunities – TOP).
„ Лукойл Нефтохим “ към този момент няма право да работи с съветски нефт
От през днешния ден, 1 март, бургаската рафинерия „ Лукойл Нефтохим “ към този момент няма право да работи с съветски нефт. Ограничението е по силата на решение на Народното събрание от края на предходната година, с което беше прекъсната дерогацията за потребление на петрол от Русия.
„ Булгаргаз “ и търговците получават 278 млн. лева обезщетения за скъпия газ в „ Чирен “
Година и половина откакто беше нагнетен газ на доста високи цени в подземното вместилище " Чирен ", най-сетне „ Булгаргаз “ и търговците, които го съхраняват, ще получат обезщетения. Това стана ясно по време навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), на което се обсъждаше цената на синьото гориво за идващия месец.
Български ученички изобретиха компресиращ фотоволтаичен резервоар
В последните години българските възпитаници стават все по-амбициозни, способни, предприемчиви и креативен настроени. Това са личностите на новото време, които основават добавена стойност за обществото, природата и хората. Те не се предават, генерират нови хрумвания и не се тормозят да ги защитят, без значение от всичко.
Държавата възнамерява фонд за електробуси за общините
България има амбициозна стратегия за инфраструктурни планове и рационализация, за която ще търси финансиране от Европейската капиталова банка (ЕИБ). Това разгласи министърът на финансите Асен Василев на годишната конференция на Групата на Европейска инвестиционна банка в България, на която бяха регистрирани резултатите за 2023 година от активността на групата у нас.
Бюджетният остатък към февруари набъбна до 1 милиарда лева
Държавният бюджет приключи месец февруари с 1 милиарда лева остатък. Това демонстрират предварителните данни от осъществяването на консолидираната фискална стратегия (КФП), оповестени от Министерството на финансите. Това значи, че за месеца преизпълнението на приходите над разноските приближава 600 млн. лева
Министерство на регионалното развитие още веднъж удължи периода на втората стратегия за саниране
Регионалното министерство за повторно удължи периода за кандидатстване по програмата за саниране с 20% самоучастие. Това на процедура е вторият стадий от програмата, която обаче не се радва на необикновен интерес поради условието притежателите на жилища да покрият част от разноските.
След придобиванията: Доминацията на „ Виваком “ при подземната мрежа пораства
„ Виваком “ е неоспорим водач без ефикасна конкуренция на пазара на пасивна инфраструктура и това постанова нуждата регулаторът да се намеси, с цел да се подсигурява баланс. Това излиза наяве от отчета на Комисията за контролиране на известията (КРС), основан на разбора на въпросната телекомуникационна ниша.
Мажоритарният притежател на United Group обмисля продажба на активи
Мажоритарният притежател на United Group (UG) – английският капиталов фонд BC Partners – преглежда няколко варианти за излизане от телекомуникационната компания, в това число продажба на цялата група. Вариант е и разлъка с обособени активи, като да вземем за пример Nova telecom в Гърция. Това оповестява гръцкото издание Ekathimerini, базирайки се на свои източници.
Schneider Electric уголемява „ умното “ си произвеждане в Пловдив със 107 млн. лева
Френската компания Schneider Electric влага 107 млн. лева в разширението на производството си в Пловдив. Проектът планува построяването на нова високотехнологична смарт база и разкриването на спомагателни 110 работни места.
Заводът на „ Идеал Стандарт “ в Севлиево към този момент е с нов притежател
Германската компания Villeroy & Boch сполучливо приключи придобиването на белгийската група Ideal Standard. С това заводът в Севлиево – един от най-големите на територията на България – към този момент има нов притежател.
Световната банка влага 150 млн. евро в логистични планове в България и Румъния
Международната финансова корпорация (IFC), част от Световната банка, инвестира 150 млн. евро в Lion’s Head Investments – платформа на AG Capital за бизнес парцели в България и Румъния. Тя притежава и ръководи две офис здания в София – „ Полиграфия офис център ” и „ Мегапарк ”. Компанията ръководи и три здания в Букурещ – Oregon Park A, B & C.
Austrotherm уголемява завода си в Казичене с близо 3 млн. лева
Австрийската компания Austrotherm уголемява активността си в България с инвестиция от близо 3 млн. лв.. Дружеството започва разширението и модернизацията на складовата база за първични материали и подготвена продукция в завода си в Казичене, оповестиха от компанията.
Американски капиталов фонд закупи българската myPos
Продажбата на българския финтех myPos официално завърши. Новия собственик на компанията за ПОС терминали и разплащания е американският капиталов фонд Advent International.
Отново най-зле в Европейски Съюз: Работната ръка на България ще се стопи с една трета до 2050 година
Населението в трудоспособна възраст в България (между 20 и 64 години) ще се стопи с една трета до 2050 година Това е и следващият индикатор, при който България се показва най-зле в Европейския съюз, според последния отчет на застрахователя на търговски заеми Allianz Trade.
За първи път Европа има късмет да поведе цифровата гражданска война
Европа най-сетне има опцията да се нарежда като водач в цифровата гражданска война с помощта на първата по рода си всеобхватна регулаторна рамка – MiCa. С нея Старият континент излиза с едни гърди пред останалите на фона на разгръщането на Web3 вълната. Това сподели Веселин Георгиев, кънтри управител на Binance за България, по време на събитие за публицисти. 
Без бели пликове и под надзор: Динкова трансформира изискванията за наем на плажове
Тръжните процедури по отдаване под наем на морските плажове в България към този момент ще се организират по нов модел – посредством очевидно наддаване. Това разгласи министърът на туризма Зарица Динкова пред публицисти.
Започна кандидатстването за българските ESG награди
Първата профилирана медия за разпространение на ESG в България – ESGnews.bg – започва кандидатстването за своите ESG награди (ESG Awards). Те целят да отличат и разпространяват фирмите и организациите, които поставят изключителни старания в региона на устойчивостта и публичната отговорност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР