От солидарност към моите познати и чист интерес какво мотивира

...
От солидарност към моите познати и чист интерес какво мотивира
Коментари Харесай

Протестите във Франция: Нещата ще се радикализират все повече, не оставиха място за дебат

От взаимност към моите познати и чист интерес какво стимулира голяма част от френското общество да е на улицата сега, се включих в няколко митинга.

Това сподели Симеон Найденов, студент по архитектура в Гренобъл и деен участник в митингите в директно включване от Франция.

Тази промяна е много спорна, още от 2020 година се пробват да я вкарат. Има голямо публично отрицание по метода, по който се пробват да я вкарат в деяние от държавното управление на Макрон. Той не съумя да убеди обществото, че промяната е значима и ограниченията са нужни. 80% от обществото не я поддържат. Фитилът подпали поправката в закона, която разрешава държавното управление да я прокара без утвърждението на Народното събрание, сподели още Найденов.

Хората се недоволни от метода, по който са ръководени. Ако погледнете икономическите параметри – да всички в Европа са недоволни, ние в това число. Но митингът във Франция, не е поради самата промяна, тъй като в нея има доста сериозна логичност, а за това, че не е обяснена. Проблемът във Франция е, че имаме законни и легални неща, разяснява от студиото на Euronews Bulgaria зам. основният редактор на „ Дневник “ Петър Карабоев. Начинът, по който я направи Макрон е легален, само че е безусловно недопустим за сериозна маса от популацията. Още като завоюва изборите, анализаторите споделиха, че той ще има големи проблеми, защото е заклещен отляво и отдясно, от два огромни блока, които са мощно популистки.

Много хора се усещат изключени от метода, по който се вземат решенията. Много неща започнаха да зависят от решенията на централните управляващи. Във Франция е изключително мощно идентифицирането на хората с локалните управляващи. За Франция казават, че има три вида власт – мощно развитата президентска – може би една от най-силните президентски управляващи в свободния свят, правосъдната и улицата. Липсва Народното събрание – три четвърти от французите споделят „ ние не се усещаме показани “. В конфликта президента против улицата няма метод да се споразумеете – печели или единият, или другият. И с цел да е още по-сложно във Франция, както и в Германия, само че не в такава степен, бяха разрушени профсъюзите. В Германия пък хората са недоволни от метода, по който за първи път ги ръководи тристранна коалиция, счита Карабоев.

 
Нещата се радикализират от ден на ден. Останах много шокиран от метода, по който се дава отговор на недоволството от улицата. Тук няма никакво място за спор или отстъпки. В България при митингите от 2020 година имаше по-голям толеранс, в сравнение с тук. Тук каквото и събиране да се случи, в случай че прескочи с 15 мин. позволения час, полицията непосредствено стартира да обгазява, в Париж стартира да бие. Това основава напрежение и стартира да радикализира хората.
Симеон Найденов, студент в Гренобъл

Макрон в останалата част от мандата доста мъчно ще прекарва промените, които желае. Усилено се приказва, че Франция има потребност от шеста република – от метода, по който се ръководи страната. Ще следват още митинги и още изтощение на политическата класа и още непреклонност от Макрон, сподели още Карабоев.

Вижте целия диалог във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР