От снощи жителите на комплекс Витоша парк под кв. Симеоново

...
От снощи жителите на комплекс Витоша парк под кв. Симеоново
Коментари Харесай

Собствениците на Симеоновския лифт блокираха вход към жилищен комплекс заради задължения

От нощес жителите на комплекс " Витоша парк " под кв. " Симеоново " нямат достъп до домовете си, защото притежателите на Симеоновския въжен превоз са блокирали пътя, който води до постройките. Единственият достъп до комплекса откъм ул. " 197 " минава през паркинга пред Симеоновския въжен превоз, който сега се огражда от притежателя му - сдружението " Въжени линии ". Оттогава две пожарни коли и една кола за спешна помощ също не са могли да влязат в комплекса, описаха пострадали пред " Дневник ".

Наред с това обаче се оказва, че теренът, на който е издигнат комплексът, не е в регулация, а документите за въвеждането в употреба на постройките се базират само на контракт за потребление на улицата сред притежателите на лифта и вложителите. Жители на комплекса, с които " Дневник " беседва, споделиха, че разбрали за казуса преди ден. Те описаха, че до момента са плащали месечни такси за поддръжка и защита на комплекса, а част от парите е трябвало да отиват към притежателя на лифта за това, че минават през паркинга. По думите им едвам през вчерашния ден те научили, че компанията, на която заплащат, от две години не е превеждала парите за прекосяване. Това е и повода, заради която от " Въжени линии " са решили да спрат достъпа.

Дружеството " Въжени линии " е притежавано от " Витоша ски ", която е притежател на лифта. " Дневник " не съумя да открие за коментар нито една от двете компании.

Да си платиш за улица

" Витоша парк " е един от първите комплекси от затворени вид, които бяха издигнати в София в последните 10 години. Освен жилища в комплекса в полите на " Витоша " на няколко метра от Симеоновския въжен превоз има ресторант със звезда " Мишлен ".
 Камион на
© facebook

Камион на " ПСТ груп ", блокиран от поданици на комплекс.

От районната община " Витоша " споделиха пред " Дневник ", че разрешението за градеж е издадено от основния проектант на София през 2006 година въз основата на неопределен контракт за прекосяване сред " Въжени линии " и вложителите в комплекса.

Тогава теренът, върху който е издигнат " Витоша парк ", не е бил в регулация. Такава няма и до през днешния ден. От общината обясниха, че подробният организационен проект за региона към момента се създава. Той би трябвало да планува и обособена улица, по която да се доближава до " Витоша парк ".

Плащанията по съглашението за минаване през паркинга се правили от компанията, която поддържа комплекса - " Аркейдия " ЕООД. От районната община показаха, че от две години " Аркейдия " не е плащала отговорностите си по контракта. Жители на комплекса описаха, че не са знаели за съществуването на този контракт.

Потърсени за коментар, от " Аркейдия " споделиха, че не са изпълнявали отговорностите по съглашението, когато не са могли да съберат нужната сума, само че отхвърлиха да потвърдят дали са изправени пред тази компликация от към този момент 2 години.

Може ли да бъде стеснен единствен достъп до дома

От " Аркейдия " настояват, че " Въжени линии " са ги известили за желанието да изградят ограда и да блокират достъпа до постройката на 16 юни. Тогава са разискали опцията със притежателите входът на комплекса да бъде изместен, което те са отказали.

Според живеещи в комплекса достъпът до входа е блокиран от камион на строителната компания " ПСТ груп ". Потърсени от " Дневник ", от компанията споделиха, че са наети от " Въжени линии ", с цел да изпълнят строителни действия, само че не дадоха отговор какви тъкмо са те. " ПСТ груп " имаше контракти за поддръжка на уличната мрежа на 4 региона в София, които са в процедура по преустановяване по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Според Закона за за устройство на територията правото за прекосяване през непознат терен - сервитут, се урежда с контракт сред притежателите на поземлените парцели. Когато двете страни не реализиран сделка, севритутът се дефинира със заповед на кмета на общината. Законът обаче не е планувал опциите за прекратяването на сервитута. Това значи, че всеки проблем би трябвало да се взема решение поотделно.

Сервитутите се вписват в кадастъра и се плануват в подробните устройствени проекти за терените, през които минават. В случая обаче " Витоша парк " към момента няма подобен проект.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР