От следващата седмица се очаква да започне изплащането на средства

...
От следващата седмица се очаква да започне изплащането на средства
Коментари Харесай

Идната седмица изплащат парите на хотелите с украински бежанци

От идната седмица се чака да стартира изплащането на средства за хотелиерите, които са настанили украински жители. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов, който беше изслушан в отрасловата парламентарна комисия.

Той посочи, че средствата ще се разплащат от бюджета на Министерството на външните работи по линия на филантропичната помощ.

В рамките на тази седмица ще бъде оповестен регламентът за регистрацията и настаняването на хората, които бягат от войната. Документът ще бъде качен на Интернет-страницата на Министерския съвет и на Министерството на туризма. Процедурата ще стартира още на границата, сподели Христо Проданов.

" Там хората да получават регистрация и статут на бежанци, след което в Министерски съвет ще има разположен център, който ще разпределя там хората, които имат потребност на местата за настаняване, като с преимущество ще се пълнят общинските и държавните бази, след което към този момент към частните хотели ".

До нощес у нас са влезнали 36 000 украински жители, като единствено половината от тях са останали на територията на България.

Много украинци имат парцели в България, а други имат финансови благоприятни условия да покриват престоя си. Сумата, планувана за един човек, покрива изцяло разноските на базите, в които ще бъдат настанявани. Тези средства са ориентирани към хората в потребност, сподели още Христо Проданов:

" 40 лв. съгласно нашите сметки и съгласно доста от хотелиерите, са изцяло задоволителни, като тук концепцията не е за обслужване цялостен ол-инклузив. Тук става въпрос за нощувка и за три изхранвания. В никакъв случай не предлагаме тук да са на шведска маса и подобен вид изхранване ".

Държавата ще следи за транспарантното и оптимално дейно консумиране на средствата. Страната ни ще кандидатства по европейската стратегия за филантропична помощ, с цел да могат средствата да бъдат възобновени. Статутът на емигрант дава опция хората да бъдат приобщени към трудовия пазар, да получават здравни грижи на територията на Европейския съюз, а посредством регистрацията им се прави надзор на изразходваните средства, разяснява още Христо Проданов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР