От следващата седмица има готовност за издаване на болнични листове

...
От следващата седмица има готовност за издаване на болнични листове
Коментари Харесай

Електронни болнични за заразени с коронавирус от другата седмица

От идната седмица има подготвеност за издаване на болнични листове за COVID-19 по електронен път, разгласи в ефира на Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" При това дифузно разпространяване на болестта няма по какъв начин и нашите чиновници да не бъдат наранени. Това е един от проблемите освен за РЗИ-София, само че и за другите лечебни заведения и наши структури в страната. Членове на фамилията на доктор Илонка Маева са с позитивни проби за COVID-19 и тя е сложена под карантина. Ситуацията е комплицирана. Радвам се, че доктор Данчо Пенчев се съгласи да поеме управлението на РЗИ-София като заместител шеф ”, заяви още Кунчев.

В момента в София и във всички огромни градове тече развой по откриване на нови Коронавирус кревати – по близо 200 във всяка от огромните лечебни заведения и най-малко 10 % във всички останали. ”Това изисква непрекъсната връзка и съгласуваност с РЗИ и съм удовлетворен и признателен, че доктор Пенчер одобри отправеното предложение и още от през днешния ден ще се включи в работата по обезпечаване на кревати ”, съобщи доцент Ангел Кунчев.

" Колегите поеха първия удар от началото на пандемията през март. Създадена е организация, която вършеше работа до преди месец, когато стартира да се усилва броят на случаите. Има огромен брой хора, които би трябвало да бъдат обслужени. Очевидно е, че с този състав това няма по какъв начин да стане. Сега прехвърлихме 20 души от Националния център по публично здраве и разбори в помощ на РЗИ. Ползвахме и доброволци, само че те са стеснен брой и за несъмнено време и това не може напълно да реши казуса. Имаме РЗИ-та, в които огромна част от личния състав е в пенсионна възраст ”, зави доцент Кунчев.

Той уточни, че в Русе в помощ на лечебните заведения ще се включи личен състав от медицински сестри от детски градини и учебни заведения, защото е значимо да са с здравно обучение.

" Разрешението на казуса с дефицита на личен състав ще се позволи доста, когато има опция за електронно връчване на болничните листове по електронен път. Това се чака да стане от идната седмица. Това ще отпуши процеса и персоналните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и да им издават болнични листове ”, съобщи доцент Кунчев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР