От ските до сноуборда и шейните - зимните спортове са

...
От ските до сноуборда и шейните - зимните спортове са
Коментари Харесай

Алпийските страни обмислят как да пестят енергия през зимата

От ските до сноуборда и шейните - зимните спортове са значим източник на доходи за алпийските страни като Австрия и Швейцария, само че извозването на стотици хиляди туристи до високите върхове на планините всеки ден изисква и доста електрическа енергия, оповестява ДПА.

И поради опасенията за дефицит на газ в европейските страни през зимата поради евентуалното прекъсване на съветските доставки, операторите на лифтове в двете страни към този момент съществено обмислят по какъв начин да понижат потреблението на ток.

" Ако държавното управление наложи ограничавания, интервенциите могат да бъдат изменени по този начин, че да се пести до 20 на 100 електричество ", съобщи пред телевизионния канал Ес Ер Еф ръководещият шеф на швейцарските въжени линии Берно Щофел. " Имаме разнообразни варианти във връзка с скоростта, броя на кабините и работното време ", добави той. " Австрийските оператори на лифтове обмислят сходни ограничения ", сподели представителят на браншовата организация в страната Франц Хьорл.

Независимо от решението на формалните управляващи, карането на ски в Швейцария през зима ще е малко по-неудобно, съгласно Щофел, защото операторите на лифтове възнамеряват непринудено да понижат потреблението на електричество с 5 на 100.

" Идеите варират от предлагането да има единствено студена вода в санитарните пространства до понижаване на отоплението и изключване на светлините на билбордовете с реклами. Текат полемики и по отношение на известното нощно каране на ски ", акцентира Щофел. " Ние сме в развой на набелязване на цялостен набор от ограничения, които операторите на въжените линии могат да приложат ", добави той.

Австрия обмисля да спре работата на пистите през нощта, да понижи използването на неестествен сняг и лифтовете да оперират с по-малко кабини, сподели пред Австрийската телеграфна организация (АПА) Хорл.

В допълнение към това цените на билетите за лифтовете могат да бъдат нараснали. Той обаче съобщи, че на лифтовете се пада единствено 1,3 на 100 от потреблението на електричество в Австрия и браншът не се нуждае от " съвсем нищо " що се отнася до газа.

Понастоящем Швейцария не възнамерява да излиза с нови регулации за икономисване на електрическа енергия и Берн няма никакъв ексклузивен проект като този на Европейски Съюз, съгласно който съвсем всички страни членки би трябвало непринудено да понижат потреблението на газ с 15 на 100.

Алпийската страна започва акция, с която да стимулира жителите и бизнеса да пестят електрическа енергия. Ако това се окаже незадоволително, то държавното управление ще издаде декрет за понижаване на потреблението на ток, когато не става дума за жизненоважни действия - като да вземем за пример изключване на осветлението на витрините на магазините.

" Любителите на зимните спортове не би трябвало да се безпокоят ", сподели Щофел, защото лифтовете в страната, които са към 2400, са съществена част от зимните развлечения в Швейцария.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР