От син на дребен български търговец до мултимилионер и собственик

...
От син на дребен български търговец до мултимилионер и собственик
Коментари Харесай

От Чикаго до Мадан: Пътят към щедростта на Шефкет Чападжиев - Живот

От наследник на малък български търговец до мултимилионер и притежател на една от най-големите полиграфически компании в Съединени американски щати - подобен път извървява българският бежанец Шефкет Чападжиев.

Името на предприемача се свързва както с триумфите му в бизнеса, по този начин и с неговата благотворителност и филантропска активност към общностите в България. Той е дарил за страната над 1,7 млн. $ - за църкви, монументи и помощи за обществени домове.

Историята на Чап, както го назовават приятелите, стартира във време, когато е мъчно да осъществя фантазиите си. Той е роден през 1939 година в Мадан. В един миг цялото семейство е насила да напусне родопския град по политически аргументи, защото татко му бил считан за човек от „ капиталистически ” генезис поради това, че имал магазин и земя преди 9 септември 1944 година Шефкет приключва гимназия в Котел, а по-късно се завръща в родния Мадан, където приключва междинното си обучение.

Ситуацията в комунистическа България обаче го води към решението да емигрира. Мечтаната дестинация са Съединени американски щати, а взъхновението за това идва от от пътипеса на Алеко Константинов " До Чикаго и обратно ". Неговият другар Хамид Русев споделя концепцията за бягство и двамата, още гимназисти, пробват да преминат южната граница на България на 31 декември 1958 година Опитът е осуетен - граничен патрул в с. Могилица ги хваща и младежите посрещат Нова година в милиционерския арест.

На идната година Чападжиев влиза в казармата, само че поради това, че е българин мюсюлманин, го изпращат като трудовак в Мадан и след това в Кърджали. Бягството им от България се отсрочва с две години, През 1963 година той и Русев вършат нов опит да изоставен страната - този път сполучлив. Двамата другари рискуват живота си, защото границата разполага освен с патрул, само че и със особено подготвени кучета и дълги телени мрежи.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР