От Сидни до Париж - хиляди протестираха в няколко държави

...
От Сидни до Париж - хиляди протестираха в няколко държави
Коментари Харесай

От Сидни до Париж: Неваксинирани искат свобода

От Сидни до Париж - хиляди стачкуваха в няколко страни против рестриктивните мерки за неимунизирани. В Австралия напрежението се повиши и се стигна до конфликти сред полицията и протестиращи. Във Франция има опасения, че вълната на неодобрение може да бъде подета и от жълтите жилетки.

В Париж, Марсилия, Бордо и доста други френски градове десетки хиляди излязоха на митинг против новите ограничавания. По предварителни данни броят на стачкуващите в цялата страна е над 110 000. Скандират едно - " независимост ".

Недоволството е предизвикано от едни от най-строгите ограничения против COVID-19 в Европа. Насочено е главно против въвеждането на Зелен коронавирус паспорт - дигитален документ, който потвърждава, че човек е имунизиран или е преболедувал вируса. Предвижда се единствено с този документ да може да се посещават музеи, галерии и кина, а също и заведения и търговски центрове.

" Този напън, който държавното управление оказва на чиновниците на заведения и заведения за хранене, е съпоставим само с тирания ", счита протестираща.

Според ръководещите тази мярка е наложителна поради отхвърли на част от французите да се имунизират. От оповестяването на проектозакона над 3.7 млн. души са се имунизирали. А въпреки и управляващите да направиха някои отстъпки, в това число понижаване на санкциите за нарушителите, митингите не секват.

Все по-често се приказва, че демонстрациите могат да бъдат управлявани от " жълтите жилетки " - придвижването, което от 2018-а насам стои зад едни от най-масовите и продължителни митинги във Франция. Основното им искане - оставката на президента Макрон.

" Не " на Зелените паспорти споделиха и в Италия. Там документът ще влезе в действие на 6 август.

" Ваксинациите в Италия са доброволни! Това е доста персонален избор, който всеки самичък би трябвало да направи ", разяснява италианец.



СНИМКИ: БГНЕС

Недоволство против ограниченията имаше и в Австралия , където се организираха шествия в множеството огромни градове. Демонстранти в Сидни настояха за отпадане на рестриктивните мерки. Група маскирани мъже проби полицейския кордон и стартира да хвърля бутилки по чиновниците на реда. Напрежението се повиши и в Мелбърн, където полицията употребява сълзтотворен газ, с цел да разпръсне тълпите. Арестувани са минимум 60 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР