От шизофренна психоза страда Даниел Машев, който убил и обезглавил

...
От шизофренна психоза страда Даниел Машев, който убил и обезглавил
Коментари Харесай

Даниел, отрязал главата на майка си в Пазарджик, не бил наркоман - имал шизофренна психоза

От шизофренна неуравновесеност страда Даниел Машев, който умъртвил и обезглавил майка си Емилия в жилището ѝ в Пазарджик. Това е посочила експертизата, направена от движимостите лица Даниела Ковачева, Райна Димитрова и Александра Димова.

Според лекарите, които показаха заключението си пред Пловдивския апелативен съд, мъжът в действителност взимал опиати от 20-годишен, само че не трябвало да се приказва за систематична корист, защото имало интервали от живота му, в които изрично не употребил дрога, написа " 24 часа ".

Смъртта на Емилия Машева настъпила на 30 септември 2022 година 74-годишната жена била в кухнята със сина си, когато двамата се скарали. Даниел я блъснал, след което я намушкал няколко пъти в гърба и гърдите. Взел сатър от плота, отрязал главата й и я увил със покривка. През това време татко му се опитал да се прибере, само че не съумял, тъй като входната врата била заключена. Двамата мъже се срещнали на стълбището. Даниел Машев бил с ръце зад тила, дал ключовете на родителя си и траял надолу. Щом влезнал в жилището, бащата незабавно схванал какво се е случило и се обадил в полицията. През май м.г. Машев получи доживотна присъда, която в този момент апелира пред апелативните магистрати в Пловдив.

Първоначалната експертиза посочила, че подсъдимият е душевен здрав. Тя обаче била направена експресно, до момента в който още е в ареста, и съдиите назначиха ново проучване.

" Трудно е да се дефинира по кое време е било началото на заболяването. Още в късното детство и юношество е имал проблеми ", безапелационна беше доктор Райна Димитрова. Тя намира за необичайно, че Даниел Машев е от положително семейство, майка му е била учителка, а той самият не е приключил междинното си обучение. По думите на специалиста шизофренията постоянно стартира още в детските години. Вместо да лекуват Машев, околните му оправдавали държанието му с приложимост на опиати. И въпреки да се счита, че е подвластен, в материалите по делото няма нито един документ за съществуване на опиати в кръвта му. Разпитани са и очевидци, които не свързат държанието му с приложимост на дрога. " Наркоманът, когато извърши едно деяние, неговата мотивация е да вземе пари. Той не е направил това ", сподели пред магистратите Даниела Ковачева.

Един от признаците на шизофренната неуравновесеност са халюцинациите. Даниел Машев отхвърля да е имал сходни положения, само че нееднократно са го виждали да беседва самичък със себе си. По време на престоя си в болничното заведение към пандиза в Ловеч също са го лекували със подозрение за неуравновесеност, като дозите на медикаментите били относително огромни.

По думите на движимостите лица Машев не е могъл да схваща постъпките си в деня на убийството, тъй като е бил в положение на неуравновесеност. " Нарушени са мисленето му и усещанията му. Извършва дейности, които не са свързани със здравия разсъдък ", уточни доктор Даниела Ковачева. Подсъдимият обяснил на лекарите, че е ранил майка си, само че не осъзнавал, че я е умъртвил.

" Взели ли сте поради заключението на предходната експертиза, където той е споделил, че е бил ядосан на майка си, тъй като не му давала пари ", попита прокурорът Марин Дишлянов, откакто движимостите лица показаха, че Даниел Машев не е работил прочувствено. Те обаче обясниха, че предходното проучване е правено незабавно и не са съгласни с него. Според доктор Райна Димитрова предходните му хоспитализации са били прекомерно къси и не е имало време психолози и психиатри да следят държанието му задоволително.

" Той би могъл да наръга всеки човек, по тази причина споделяме, че е публично рисков ", изрично уточни Ковачева. Димитрова добави, че Машев не може да се излекува, само че с лекарства може да управлява заболяването си.

След като изслуша движимостите лица, прокурор Дишлянов изиска да бъде назначена нова експертиза, защото дефинира заключението на екипа като голословно. След заседание правосъдният състав назначи уголемен разбор от специалисти, като ще бъдат включени още един психолог и психиатър. Делото ще продължи на 22 февруари.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР